ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρά βήματα κάνει η Κύπρος προς την ισότητα των φύλων

24 Οκτωβρίου 2022, 16:05

images

Μικρά βήματα έχει κάνει η Κύπρος όσον αφορά την ισότητα των φύλων καθώς σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας Φύλων 2022 κατατάσσεται στην 22η θέση με 57,3% για το 2021, καθώς η βαθμολογία της αυξήθηκε μόνο κατά 8,3 μονάδες από το 2010.

Σύμφωνα με τον Δείκτης Ισότητας Φύλων για το 2022 που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE), ο δείκτης ισότητας των φύλων για την Κύπρο ανέβηκε από το 57% που ήταν το 2021 στο 57,3%, καθώς η βαθμολογία της είναι 11,3 πόντους χαμηλότερη από αυτή της ΕΕ (68,6%).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στον τομέα του χρήματος η Κύπρος κατατάσσεται στην 13η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με βαθμολογία 83,1 μονάδες. Ειδικότερα, η Κύπρος έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον υποτομέα της οικονομικής κατάστασης, όπου κατατάσσεται 12η με βαθμολογία 91,7 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι εντονότερες στον τομέα της εξουσίας (30,1 μονάδες), όπου η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση. Επίσης, με βαθμολογία 22,8 μονάδες, το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης υπάρχει στον υποτομέα της λήψης οικονομικών αποφάσεων, όπου η Κύπρος έχει βαθμολογία 22,8 μονάδες και κατατάσσεται 24η.

Ωστόσο, παρά την υψηλότερη βαθμολογία (34,6 μονάδες), στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων η χώρα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση (26η). Αυτό οφείλεται κυρίως στην οπισθοδρόμηση στον υποτομέα της λήψης κοινωνικών αποφάσεων, η οποία έχει ακυρώσει τις βελτιώσεις στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος έχει παρουσιάσει μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της γνώσης από το 2019 (+ 1,8 μονάδες), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ του συνόλου των κρατών μελών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα ανέβηκε έξι θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας αυτήν τη στιγμή τη 15η θέση.

Σύμφωνα με τον δείκτη, αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στη μείωση του διαχωρισμού στην εκπαίδευση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η βαθμολογία στον εν λόγω υποτομέα (+ 2,6 μονάδες) και να βελτιωθεί η κατάταξη της Κύπρου από την 26η στην 20η θέση.

Προστίθεται ότι όπως και στην ΕΕ, ο τομέας που συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία για ακόμη μία χρονιά στην Κύπρο είναι αυτός της εξουσίας και της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψεως αποφάσεων και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας, βρίσκονται στους βασικούς στόχους προτεραιότητας της Κύπρου και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην περιμένουμε 60 χρόνια για να φτάσουμε σε πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά οι πολιτικές για πλήρη ισότητα να συνεχισθούν και να ενισχυθούν έτσι ώστε γρηγορότερα να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογραμμίζεται.

«Όσο όμως οι φορείς Ισότητας Φύλων είναι διάσπαρτοι, όσο ο αρμόδιος φορέας δεν διαθέτει διοικητική δομή, επαρκείς πόρους και εκτελεστική εξουσία είναι πολύ πιθανόν για την Κύπρο τα 60 χρόνια να μην είναι αρκετά για την πλήρη και ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα