ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μηχανισμός καταγγελίας δυσλειτουργιών στον ΟΚΥπΥ

21 Δεκεμβρίου 2023, 15:21

images

Σε λειτουργία τέθηκε ο ηλεκτρονικός μηχανισμός καταγγελιών για δυσλειτουργίες στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προτρέποντας τους εργαζόμενους στα νοσηλευτήρια να προχωρούν σε καταγγελία όταν παρατηρούν απρεπείς συμπεριφορές ή επικίνδυνες πρακτικές εναντίον ασθενών ή άλλων ατόμων.

Ο μηχανισμός λειτουργεί ήδη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού και πρόσβαση σε αυτόν, έχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, o εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι ο μηχανισμός αυτός δίδει τη δυνατότητα στο προσωπικό ανώνυμα ή και επώνυμα αν το επιθυμεί, να προχωρήσει σε καταγγελία μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας της ιστοσελίδας του Οργανισμού για παραβατικές συμπεριφορές ή και ενέργειες οι οποίες είναι εκτός του πλαισίου του Οργανισμού, προστατεύοντας και τους συναδέλφους τους και ίδιους τους ασθενείς.

«Είναι ένα σημαντικό εργαλείο ούτως ώστε να προστατευτεί ο Οργανισμός αλλά να αναπτυχθεί και η εμπιστοσύνη εντός τους Οργανισμού, δηλαδή μεταξύ όλων των εργαζομένων ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η οποιαδήποτε διαφθορά προτάσσοντας πάντοτε την άριστη εργασιακή κουλτούρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ενέργεια αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο νομοθεσίας και οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν θα επιτρέπεται η διαρροή

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι καταγγελίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά τρόπο που να μην επιτρέπεται η διαρροή των οποιωνδήποτε στοιχείων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη υψηλών προτύπων ηθικής και εμπιστοσύνης εντός του οργανισμού, το οποίο προάγει τη διαφάνεια δημιουργώντας μια άριστη εργασιακή κουλτούρα.

«Μέσω του μηχανισμού, παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό του οργανισμού να αναφέρει/ αποκαλύψει πληροφορίες παραβατικών συμπεριφορών ή/και ενεργειών, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τις αξίες του, καθώς και με συγκεκριμένες προβλέψεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, υποβάλλοντας την αναφορά/ καταγγελία μέσω της σχετικής σελίδας», σημειώνεται.

Ο μηχανισμός καταγγελίας δυσλειτουργιών, αναφέρει η επιστολή, δύναται να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό του οργανισμού προκειμένου να αναφέρει πληροφορίες παραβατικών συμπεριφορών ή ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, το περιβάλλον, τη ζωή ή την υγεία και τη γενικότερη ευημερία ενός ατόμου.

Τέλος, όπως σημειώνεται, οι αναφορές πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση της ειλικρινούς και εύλογης πεποιθήσεως ότι έχει διαπραχθεί ή είναι πιθανό να διαπραχθεί αξιόποινη πράξη ή παράπτωμα κατά τη διάρκεια της εργασιακής δραστηριότητας ή έχουν επιπτώσεις σε αυτή.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα