ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μηνύματα από τη στάση εργασίας στο ΓΝ Λάρνακας

17 Ιανουαρίου 2023, 10:52

images

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα «Ζητούμε συλλογική σύμβαση εργασίας», «Διεκδικούμε ασφαλή στελέχωση» και «Όχι στα προσωπικά συμβόλαια εργασίας», οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μέλη των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. κατήλθαν σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 08:30 έως και τις 10:30.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Τράπαλης, μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ και εκπρόσωπος της Συντεχνίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, «ο λόγος για την προειδοποιητική στάση εργασίας που διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά τους εργαζόμενους του Οργανισμού και τους αφήνει εκτεθειμένους σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων. Είμασταν σε ένα στάδιο διαβούλευσης, ωστόσο η μη υπεύθυνη στάση του ΟΚΥπΥ δεν μας επέτρεψε να δούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό, με αποτέλεσμα να θεωρήσουμε ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθούν κάποιες συναντήσεις, ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να κλιμακώσουμε τα μέτρα, προς το συμφέρον πάντα των εργαζομένων του Οργανισμού».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον από τη δίωρη στάση εργασίας θα επηρεαστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο κ. Τράπαλης είπε ότι «ως υπεύθυνες Συντεχνίες έχουμε καταρτίσει πλάνο πως θα λειτουργήσει η στάση εργασίας και έχουμε εξασφαλίσει προσωπικό ασφαλείας τόσο για τους εσωτερικούς ασθενείς όσο και τους εξωτερικούς ασθενείς, εκεί και όπου πρέπει. Δεν θα μείνει κανένα άτομο και ασθενής εκτεθειμένος», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η ΠΑΣΥΝΟ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έχει περίπου 200 μέλη, ενώ στην ΠΑΣΥΔΥ υπάρχουν 300 άτομα».

Εκ μέρους των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, ο Αντρόνικος Αντρονίκου της ΠΑΣΥΔΥ, είπε ότι «είχαμε μια συνεχή διαβούλευση με τον ΟΚΥπΥ για τα εργασιακά θέματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Φάνηκε ότι ο Οργανισμός είναι ανίκανος να διαχειριστεί τις καταστάσεις σήμερα στα Νοσοκομεία και η αδιάλλακτη στάση του όσον αφορά τα εργασιακά, την ασφάλεια, τη στελέχωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνει εκτεθειμένο όλο το προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κατέλθουμε σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα Νοσοκομεία είναι ουσιώδεις Υπηρεσίες και δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή να κινδυνεύσει, αφού έχει προβλεφθεί να υπάρχουν νοσηλευτές ασφαλείας σε όλα τα τμήματα. Ακόμα τα κύρια τμήματα που είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Αιμοκάθαρση λειτουργούν κανονικά και δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή εκτεθειμένο», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα