ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήνυμα Σ. Κυριακίδου για Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

28 September 2023, 17:50

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1999, στις 29 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας.

Στόχος είναι να υπενθυμίσει τη σημασία της φροντίδας της καρδιάς καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας στον κόσμο.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σε δήλωσή της επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, αναφέρει ότι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο στην ΕΕ, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές νόσους. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι μη μεταδοτικές νόσοι γενικότερα όχι μόνο μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, αλλά ευθύνονται επίσης για το 77% του φορτίου νοσηρότητας στην Ευρώπη», σημειώνει.

Η κ. Κυριακίδου διευκρινίζει ότι, τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων νόσων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών μορφών COVID-19.

Οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, είπε. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μια ξεκάθαρη απειλή για τους πολίτες μας, τις κοινωνίες μας και την οικονομία μας. Γι’ αυτό η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό των κρατών μελών για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιβάρυνσής τους στα συστήματα υγείας».

Δύο δράσεις

Παράλληλα η επίτροπος ανακοίνωσε  τη δρομολόγηση δύο κοινών δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγιέστεροι μαζί».

Η πρώτη αφορά, όπως εξήγησε, την παροχή €53 εκατ. και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και η δεύτερη, με προϋπολογισμό €75 εκατ., στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των καρδιακών και άλλων μη μεταδοτικών νόσων.

«Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν. Είναι ζωτικής σημασίας να αποβάλουμε τις κακές συνήθειες, όπως την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ. Γι’ αυτόν τον λόγο, από κοινού με τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την καρδιακή υγεία και στα “μικρά μεγάλα” βήματα που μπορεί να κάνει καθένας και καθεμιά από εμάς για να ζούμε πιο υγιείς», ανέφερε.

Για παράδειγμα είπε, «διαθέσαμε €5 εκατ. σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη και την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τις εν λόγω παθήσεις».

Τέλος, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, πρέπει να εστιάσουμε στην τεράστια σημασία του έγκαιρου εντοπισμού.

«Πολύ συχνά, δεν υπάρχουν συμπτώματα, και μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι υποκείμενης νόσου. Η πρόληψη σώζει ζωές και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τον εντοπισμό και την πρόληψη σε ολόκληρη την ΕΕ», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα