ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Προληπτική Παιδιατρική

01 Νοεμβρίου 2022, 12:56

images

Τρίτη συνεχόμενη εκστρατεία ενημέρωσης και την προληπτική παιδιατρική διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», με το Νοέμβριο να είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στόχος του κέντρου η πρόληψη, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κέντρου, Αργύρης Αργυρίου.

«Με γνώμονα την έφεση για κοινωνική προσφορά, με την εμπειρία και επιτυχία που έχουμε στα 3 ανιχνευτικά μας προγράμματα, προχωρούμε στην διεύρυνση του προγράμματος για ανίχνευση μεταβολικών νοσημάτων με την ελπίδα ότι θα έχουμε την ίδια στήριξη και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε, ενημερώνοντας για τα ανιχνευτικά προγράμματα του κέντρου αλλά και τις επικείμενες συνεργασίες που αναμένονται.

Τα τρία προγράμματα του κέντρου, είναι το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών για μεταβολικά νοσήματα, το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών.

Το κέντρο έχει την έδρα του στη Λεμεσό, με κέντρα στήριξης σε όλη την Κύπρο, ενώ υπάρχει πρόθεση επέκτασης του προγράμματος προληπτικού ελέγχου νεογνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, καθώς και με το Μακάρειο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, τα νέα νοσήματα που αναμένεται να εξετάζει το κέντρο αφορούν τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, την γαλακτοζαιμία, την ομοκυστινουρία και την έλλειψη αφυδρογονάσης της έκτης φωσφορικής γλυκόζης.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογία και Γενετικής, αναμένεται να εξετάζονται η γλουταρική οξυουρία τύπου I, το MSUD, το MCADD και η ισοβαλερική οξυυρία. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, η πρόταση συνεργασίας βρίσκεται στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

Τα προγράμματα σε αριθμούς

Από το 1989 μέχρι το 2021 εξετάστηκαν 435 χιλ. νεογνά και 257 χιλ. έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου, ενώ υπολογίζεται ότι ανιχνεύτηκαν περίπου 411 περιπτώσεις χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, 178 νεογνά με μεταβολικό νόσημα και 138 νεογνά με βαρηκοΐα.

Η Φωτεινή Τσιρίδου, πρόεδρος του συνδέσμου και βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό πως δεν καταγράφονται πλέον περιστατικά κωφάλαλων παιδιών σημειώνοντας πως η ανάδειξη της προληπτικής παιδιατρικής είναι ζωτικής σημασίας.

«Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να σταθεί αρωγός της πολιτείας, με τελικούς ωφελούμενους το κάθε νεογέννητο στην Κύπρο. Στον αγώνα για ανάδειξη της σημασίας της Προληπτικής Παιδιατρικής, σας θέλουμε όλους κοντά μας», ανέφερε καταληκτικά.

Σημειώνεται ότι τα τρία προγράμματα του κέντρου προσφέρονται αφιλοκερδώς σε όλες τις έγκυες και νεογνά παγκύπρια.

Σχετικά Άρθρα