ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η ένταξη 125 φαρμάκων στο ΓεΣΥ

06 Δεκεμβρίου 2022, 07:28

images

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί 125 καινοτόμα φάρμακα στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με οδηγία του Υπουργού Υγείας.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση που έθεσε η ΟΣΑΚ για την ένταξη εκκρεμούντων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, για τα οποία γίνονται ονομαστικά αιτήματα, με σκοπό να λήξει η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και το παράλληλο σύστημα που επικρατεί στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο ΟΑΥ έχει παρουσιάσει μια λίστα φαρμάκων στην οποία υπάρχουν μόνο 125 φάρμακα για τα οποία εκκρεμεί η ένταξη τους στο ΓεΣΥ, τα οποία επίσης θα ελέγξει τόσο η ΟΣΑΚ όσο και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπ. Υγείας.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΟΑΥ παρουσίασε και μια πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών και διαπραγμάτευσης ένταξης των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ενταχθούν και αν δεν ενταχθούν όλα τα φάρμακα, τότε θα πρέπει να ενταχθούν σύμφωνα με την πρόταση της ΟΣΑΚ. «Δηλαδή με την εισαγωγή και άμεση ένταξη των φαρμάκων με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε επίσης ότι η ΟΣΑΚ έθεσε το θέμα αυτονόμησης και ενίσχυσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων (ΣΕΦ), όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα.

Ακόμη, «συμφωνήθηκε με τον Υπουργό ο διορισμός άμεσα αναθεωρητικού συμβουλίου, το οποίο θα έχει ως αρμοδιότητα τη διαμεσολάβηση μεταξύ της βιομηχανίας και του ΟΑΥ σε περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδος σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη των φαρμάκων», δήλωσε.

Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο για να εξετάσουν την πρόοδο της ένταξης των φαρμάκων.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά την επίσκεψη του στο Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα» και απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου για τα καινοτόμα φάρμακα και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου,  είπε: «Σωστά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα καινοτόμα φάρμακα θέλουμε να ενταχθούν εδώ και αρκετό καιρό. Επισκέφθηκα προσωπικά την Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων και τον ΟΑΥ, και τους ζήτησα να ενταχθούν καινοτόμα φάρμακα για να έχουν όφελος οι ασθενείς μας. Δεν γίνεται οι ασθενείς μας να είναι πολίτες δεύτερης τάξης και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καινοτόμα φάρμακα. Δυστυχώς δόθηκε αρκετός χρόνος στον ΟΑΥ να εντάξει αυτά τα φάρμακα, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες, τους δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ας δουλέψουν μέρα, ας δουλέψουν νύχτα, ας δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή για να ενταχθούν αυτά τα 130 νέα φάρμακα στο σύστημα».

Πρόσθεσε ότι αν δεν ενταχθούν με τον τρόπο που θέλει ο ΟΑΥ αυτά τα 130 φάρμακα, θα δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να ενταχθούν «και ας βρουν αυτοί τον τρόπο».

«Στην χτεσινή συνάντηση επίσης ενημερώθηκα και για πράγματα που είδα παράλογα. Δεν γίνεται οι γιατροί που εγκρίνουν τα ίδια φάρμακα στην ονομαστική επιτροπή φαρμάκων να εγκρίνουν αυτά τα φάρμακα αμέσως, και όταν οι ίδιοι γιατροί είναι στην Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων σε άλλο οργανισμό να τους παίρνει μήνες. Είναι πράγματα απαράδεκτα αυτά, και θεωρώ ότι είναι καιρός οι φίλοι μου στον ΟΑΥ, που τόσο πολύ τους αγαπώ και τους στηρίζω, να εντάξουν αυτά τα 130 φάρμακα 31 Ιανουαρίου. Και θα τους δοθεί και γραπτώς αυτή η εντολή σήμερα. Στις οδηγίες που θα δοθούν στον ΟΑΥ είναι ότι κάθε φορά που εντάσσεται νέο φάρμακο στο σύστημα υγείας, θα ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας και η ΟΣΑΚ, και θα ενημερώνουμε και τον κόσμο για να γνωρίζει και ο κόσμος. Άρα θα είναι και αυτή η οδηγία στην επιστολή που θα πάει σήμερα στον ΟΑΥ»

Τίθεται νομικό πρόβλημα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη

Στη συνάντηση τέθηκε στο τραπέζι και το πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη.

«Υπάρχει πρόβλημα νομικό», σημείωσε ο κ. Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «μετά από νομική γνωμάτευση, αποφασίστηκε να έχουμε συνάντηση, γιατί είναι ένα θέμα που χρήζει πολλής συζήτησης για να βρεθούν οι τρόποι που θα έχει πρόσβαση ο ασθενής».

«Αυτό θα γίνει με οδηγίες του Υπουργού - θα γίνει συνάντηση της ΟΣΑΚ με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για να βρούμε τρόπους να έχει πρόσβαση ο ασθενής», δήλωσε, καθώς «φαίνεται όμως ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα και κυρίως νομικά».

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα