ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα Υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση στρεπτόκοκκου

12 Δεκεμβρίου 2022, 12:35

images

Μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών στρεπτόκοκκου, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησε με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. 

Ο Υπ. Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι  διαχειρίσιμη και δεν υπάρχουν κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Κύπρο, αλλά δεν εφησυχαζόμαστε».

Ως εκ τούτου οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι οι εξής:

Θα ετοιμαστούν επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας οι οποίες θα σταλούν στην Παιδιατρική Εταιρεία ώστε με τη σειρά της να τις στείλει σε όλα τα μέλη της. Θα σταλούν και στον ΠΙΣ και στον ΟΑΥ για να σταλούν και στους προσωπικούς ιατρούς.

Ακόμη, θα γίνει προσπάθεια άμεσης διάθεσης strep test από το Υπουργείο Υγείας  στους παιδιάτρους, το οποίο ανιχνεύει τον ιό στρεπτόκοκκου έγκαιρα.  Επιπλέον, θα προταθεί πρόταση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για  καθορισμό πλαφόν για ανώτατη τιμή strep test στα €5.

Επίσης, θα γίνεται παρακολούθηση από την επιδημιολογική ομάδα του Υπ. Υγείας και θα γίνεται εβδομαδιαία ανασκόπηση για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται η λήψη  οποιαδήποτε επιπρόσθετων μέτρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει μία έξαρση του ιού στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα μας έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές από τις λοιμώξεις που έχουμε είναι λόγω των φοιτητών μας που έχουμε αρκετούς που θα ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα στην Κύπρο, όπως επίσης και αρκετούς Κύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερωτηθείς για τους ταξιδιώτες που θα μεταβούν στο ΗΒ μαζί με παιδιά, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και εάν έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα πρέπει να μιλούν με τον προσωπικό τους ιατρό και τον παιδίατρο.

Κανένας λόγος για ανησυχία τη συγκεκριμένη στιγμή 

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ανέφερε ότι εξέτασαν πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την έξαρση των περιστατικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

«Θα προχωρήσουμε στα μέτρα που ανήγγειλε ο Υπουργός καλώντας ταυτόχρονα και τα μέλη μας σε μία περαιτέρω αύξηση της ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης ως προς την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Είναι μία μικροβιακή λοίμωξη για την οποία υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, υπάρχουν τα κατάλληλα αντιβιοτικά τα οποία κατόπιν της έγκαιρης διάγνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «περιστατικά όπως αυτά που οδήγησαν στο θάνατο παιδιών στο ΗΒ και άλλων περιστατικών στην Ισπανία δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ούτε νοσηλεία από το συγκεκριμένο στέλεχος, όμως δρώντας προληπτικά αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο με τη δέουσα προσοχή ενημερώνοντας και τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό».

Ο Δρ Αναστασιάδης καλεί ταυτόχρονα το κοινό στην τήρηση ψυχραιμίας καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή πραγματικής ανησυχίας.

Όπως δήλωσε, «υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την έξαρση αυτού του φαινομένου, δεν έχει καταλήξει η επιστημονική κοινότητα καθώς δεν έχει ταυτοποιηθεί κάποιο άλλο νέο στέλεχος το οποίο να προκαλεί αυτή τη διεισδυτική νόσο».

Εξήγησε ότι η νόσος εμφανιζόταν περιστασιακά και θα συνεχίζει να εμφανίζεται περιστασιακά, η αύξηση όμως των κρουσμάτων ήχησε το καμπανάκι του συναγερμού. «Έχουμε και τα διαγνωστικά εργαλεία προσπαθώντας με επιστημονική μέθοδο να καταγράφουμε συστηματικά την πορεία εξέλιξης αυτού του φαινομένου με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας», είπε.

Αναφερόμενος στα κύρια συμπτώματα, δήλωσε ότι «πέραν της γνωστής εκδήλωσης με τον υψηλό πυρετό και τη φαρεγγοαμυγδαλίτιδα, δηλαδή τον πόνο στον λαιμό, έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που χαρακτηρίζει την οστρακιά».

Παρόλα αυτά, «αυτό που θα έπρεπε να ανησυχήσει τους γονείς είναι όταν η γενική κατάσταση του παιδιού είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη με ένα παρατεινόμενο εμπύρετο και με τον συνδυασμό και των υπόλοιπων συμπτωμάτων, σίγουρα θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τον παιδίατρο τους προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

«Μιλάμε για ηλικίες άνω των 3 ετών και στην πλειοψηφία τους αυτά τα περιστατικά δεν είναι εύκολο να διαφύγουν της προσοχής. Εμείς με τις συνθήκες που έχουμε στην Κύπρο, με την άμεση προσβασιμότητα στους γιατρούς των παιδιών θεωρώ ότι δεν θα βιώσουμε τέτοιου είδους φαινόμενο», κατέληξε.

Στις 87 οι νοσηλείες Covid-19, δεν επιστρέφει η μάσκα

Όσον αφορά τις αυξημένες νοσηλείες λόγω Covid-19, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι όπως έχει ενημερωθεί από χθες είναι στις 87 τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά τη μάσκας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο και ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 60 ετών ότι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα με την 1η και 2η ενισχυτική δόση γιατί μόνο με τον εμβολιασμό δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες νοσηλείες».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα