ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα συμμόρφωσης με νομοθεσία για προϊόν ζιβανίας

22 Μαΐου 2023, 10:15

images

Στην επιβολή μέτρων για συμμόρφωση με τη νομοθεσία που αφορά τις προδιαγραφές ώστε ένα προϊόν να φέρει την ένδειξη «ζιβανία», προέβη η Υγειονομική Υπηρεσία.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη, ανέφερε ότι το αλκοολούχο ποτό με την ονομασία «Ζιβανία» είναι καταχωρημένο ως γεωγραφική ένδειξη της Κύπρου και προστατεύεται τόσο σε ενωσιακό επίπεδο, όσο και σε αρκετές τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επίσης, σημείωσε ότι η διαδικασία παραγωγής, τα αναλυτικά χαρακτηριστικά και ο οργανοληπτικός χαρακτήρας της «Ζιβανίας» προϋποθέτουν συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να πληρούνται. 

Ως εκ τούτου, μία από τις απαιτήσεις είναι ότι, η εν λόγω γεωγραφική ένδειξη πρέπει να προέρχεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής και συγκεκριμένα το αποκαλούμενο αλκοολούχο ποτό με την ονομασία «Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού» δεν μπορεί να φέρει την ένδειξη «Ζιβανία» ή «Ζιβάνα» ή «Τζιβανία».

Προσθέτει ότι πέραν των εμφανών αποκλίσεων των προδιαγραφών του επικαλούμενου ποτού «Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού» από τις απαιτούμενες προδιαγραφές της γεωγραφικής ένδειξης, κανένας παραγωγός ή εμφιαλωτής δεν δύναται να διαθέτει το προϊόν «Ζιβανία» στην αγορά, χωρίς προηγουμένως να του έχει παραχωρηθεί από το Τμήμα Γεωργίας το σχετικό Πιστοποιούν Εμπορικό Σήμα (Αρ. 45092). 

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, για την παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού απαιτείται να εξασφαλίζονται οι σχετικές άδειες από την Υγειονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Τελωνείων, σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τους φόρους κατανάλωσης, αντιστοίχως.

«Σε επικοινωνία μας με την Υγειονομική Υπηρεσία, ενημερωθήκαμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο συνάντηση με τους εμπλεκόμενους για τον εν λόγω ζήτημα, όπου έτυχε χειρισμού και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα