ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μένουν χωρίς γιατρό παιδιά με ρευματικά νοσήματα

16 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Tην ανησυχία τους σχετικά με την προσεχή συνταξιοδότηση της γιατρού η οποία υπηρετεί ως μοναδική παιδίατρος με εξειδίκευση στην Ρευματολογία, στο Μακάριο Νοσοκομείο, εκφράζουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων στις 18 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η γιατρός η οποία παρακολουθεί τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα στο Μακάριο Νοσοκομείο, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Απρίλιο του 2024, με τον Σύνδεσμο να υποστηρίζει ότι ενώ έχει αποστείλει εδώ και εφτά μήνες επιστολές προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), δεν έχει πάρει καμία απάντηση, ενώ απαντήσεις δεν έχουν πάρει ούτε οι ίδιοι οι γονείς.

Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά με ρευματικά νοσήματα

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Συντονίστρια της Ομάδας Γονέων και Παιδιών με Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα και μέλος του ΔΣ του ΣύΡεΚ, Θεογνωσία Αποστόλου, επισημαίνει ότι η συνταξιοδότηση της γιατρού, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα των παιδιών με ρευματικά νοσήματα που εξυπηρετούνται από το Μακάριο Νοσοκομείο.

Όπως σημειώνει η κ. Αποστόλου, η συγκεκριμένη παιδίατρος έχει επιδείξει υψηλή επαγγελματική αφοσίωση και αριστοκρατικές δεξιότητες στην περίθαλψη παιδιών με ρευματικά νοσήματα.

«Η παρουσία της στο Μακάριο Νοσοκομείο, σφράγισε την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται σε αυτά τα ευαίσθητα παιδιά. Η συνταξιοδότησή της θα αφήσει ένα μεγάλο κενό και τα παιδιά που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες της, θα μείνουν εκτεθειμένα σε κίνδυνο», τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Αποστόλου, αυτό που ζητά ο Σύνδεσμος είναι όπως διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη φροντίδα και υποστήριξη γι΄ αυτά τα παιδιά, με την έγκαιρη αντικατάσταση της γιατρού με άλλον ειδικευμένο επαγγελματία, είτε με την εξεύρεση άλλων λύσεων που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της απαραίτητης φροντίδας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η κ. Αποστόλου, η παιδίατρος παρακολουθούσε αυτά τα παιδιά σε συνεργασία με παιδορευματολόγο που ερχόταν από την Ελλάδα κάθε τέσσερις μήνες, «που όμως δεν θα μπορεί να συνεχίσει να βλέπει τα παιδιά αν δεν υπάρχει και το άτομο στην θέση της γιατρού που αφυπηρετεί».

Σημειώνεται ότι τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα λαμβάνουν θεραπείες για τις οποίες επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθησή τους, τόσο για την εξέλιξη της νόσου, όσο και για παρενέργειες που συνήθως έχουν αυτά τα φάρμακα.

«Πολλοί γονείς επικοινωνούν πανικοβλημένοι με τον Σύνδεσμό μας, γιατί δεν ξέρουν τι θα απογίνουν τα παιδιά τους με αυτή την εξέλιξη, αφού θα ήταν σωστό να υπάρχει από τώρα το άτομο που θα αντικαταστήσει την παιδίατρο και να εξετάζει μαζί της όλα τα περιστατικά προτού φύγει».

Στην Κύπρο, τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα είναι γύρω στα 300 και η συγκεκριμένη παιδίατρος παρακολουθεί περίπου τα μισά από αυτά.

Σημειώνεται ότι εντός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) είναι ενταγμένη μια παιδορευματολόγος σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, η οποία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών με ρευματικές παθήσεις, θα είναι αδύνατον να παρακολουθεί και αυτά τα παιδιά.

Εμπόδιο παράλληλα, αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχει ηλεκτρονική πρόσβαση μέσω του ΓεΣΥ στον ιατρικό φάκελο των ασθενών καθώς στο Μακάριο Νοσοκομείο, ο ιατρικός φάκελος των παιδιών είναι σε έντυπη μορφή.

Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, διαβεβαίωσε στο YgeiaWatch ότι τα οποιαδήποτε κενά θα καλυφθούν και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξει το οποιοδήποτε κενό.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα