ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μένει πίσω η Κύπρος στην ιατρική κάνναβη

02 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Μένει πίσω η Κύπρος στην χρήση ιατρικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς παρόλο που το 2019 έχει εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές σχετικό ψήφισμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολλά κράτη μέλη έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση κάποιου είδους κάνναβης ή κανναβινοειδών, ή εξετάζουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία τους.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει επισήμως η ενεργή ουσία κανναβιδιόλη (CBD) να μην θεωρείται ελεγχόμενη ουσία, η νομοθεσία στα κράτη μέλη διαφέρει αρκετά όσον αφορά το θέμα της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στην αύξηση της όρεξης και στη μείωση της απώλειας βάρους που συνδέεται με τον ιό HIV/AIDS.

Ακόμη, η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών και να περιορίσει τα συμπτώματα της επιληψίας, όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας, του άσθματος και του καρκίνου.

Βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ διευκολύνει και την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση.

Τίθεται ζήτημα παραγωγής 

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι παρά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης εδώ και 3 χρόνια, παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή, ενώ εδώ και χρόνια οι οργανωμένοι ασθενείς αγωνίζονταν για την νομιμοποίηση της.

Η ΟΣΑΚ αρνείται να δεχθεί την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τη φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν – όπως χρόνιο πόνο κ.ά., να μην  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Σημειώνει επίσης ότι «όπως έχει διαφανεί λανθασμένα συγχέεται το θέμα της πρόσβασης με την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος».

Υποδεικνύει επίσης ότι «το Υπουργείο Υγείας αντί να ασχολείται με τα σημαντικά ζητήματα τα οποία άπτονται της πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί στα θέματα της παραγωγής τα οποία καμιά σχέση έχουν με το αίτημα και τις ανάγκες των εκατοντάδων ασθενών για πρόσβασή τους στην ιατρική κάνναβη».

Ως εκ τούτου, η ΟΣΑΚ τονίζει ότι επιτέλους θα πρέπει να αποσυνδεθεί η καλλιέργεια και παραγωγή με τη διάθεσή της και η πολιτεία να φροντίσει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερη ποιότητα  ζωής.

Αναφορικά με την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Στέφη Δράκου, τόνισε ότι πρέπει να είναι ελεγχόμενη προς όφελος όλων των πολιτών.

Ο Υποδιοικητής (Δ) της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) και Αστυνόμος Β’, Στέλιος Σεργίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία από την Αστυνομία Κύπρου σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής της φαρμακευτικής κάνναβης στο νησί, καθώς έχει καταθέσει τις εισηγήσεις τις σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Οι εισηγήσεις αυτές, όπως ανέφερε, αφορούν την ασφάλεια της παραγωγής, δηλαδή να ληφθούν διάφορα μέτρα έτσι ώστε να μην μπορεί να διοχετευθεί εκτός του σκοπού για τον οποίο παράγεται.

Πρόσθεσε ότι μέσω μελέτης του Υπουργείου Υγείας έχει επισημανθεί ότι θα ψηφιστεί  το κόστος της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα πωλείται σε φαρμακεία μόνο με συνταγή γιατρού.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα