ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη για λειτουργία ιατρικών κέντρων για καρκίνο

19 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Την έναρξη μελέτης για ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων και μονάδων στην Κύπρο για τον καρκίνο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε ομιλία στη διάλεξη με θέμα «Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά, έφηβους και νέους» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα στη Λεμεσό από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Ύψωνα, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μελέτη για ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων και μονάδων, όπως Ογκολογικής Κλινικής στην Πάφο, Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου και Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Στη διάλεξη ομιλητές ήταν ο Ευθύμιος Δίπλαρος - Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και ο Δρ. Λοΐζος Γ. Λοΐζου - Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, τέως Διευθυντής Παιδογκολογικής –Παιδοαιματολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσίας.

«Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως λόγου χάριν μέσω της επέκτασης πληθυσμιακών ανιχνευτικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του μαστού και της αύξησης της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου από το ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου. Θέλουμε η Κύπρος μας να καταστεί στα επόμενα χρόνια χώρα-παράδειγμα για τις ευκολίες που θα παρέχει στους καρκινοπαθείς και για τους τρόπους αντιμετώπιση του καρκίνου», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα τελευταία 40 χρόνια η έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει κάνει τεράστια άλματα καθώς τα ποσοστά επιβίωσης στην ΕΕ έχουν διπλασιαστεί. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Για άτομα κάτω των 44 ετών, όταν γίνεται έγκυρη διάγνωση, για τα περισσότερα είδη καρκίνου τα ποσοστά επιβίωσης είναι πάνω από 90%», πρόσθεσε.

Ο χρόνος είναι αμείλιχτος

Κατά την ομιλία του ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι ο χρόνος είναι αμείλιχτος και ότι κάθε λεπτό μετρά.

Συνεπώς, «η σωστή ενημέρωση για τα πιθανά συμπτώματα θα αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που διαγιγνώσκονται έγκαιρα και τις πλείστες φορές, σωτήρια, με καρκίνο ή λευχαιμία. Η ταχύτητα της διάγνωσης του καρκίνου είναι συσχετισμένη με τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή. Και η ταχύτητα διάγνωσης, με τη σειρά της, εξαρτάται από το πόσο καλά έχει εμπεδωθεί στον γενικό πληθυσμό πως με τα πιθανά συμπτώματα καρκίνου ή λευχαιμίας δεν παίζουμε, δεν τα αγνοούμε, δεν τα βάζουμε στην άκρη».

«Η μόνη αποδεκτή ενέργεια όταν υπάρχει έστω η μικρότερη υποψία πως τα συμπτώματα του ασθενή συνδέονται με ύπαρξη καρκίνου ή λευχαιμίας, είναι η άμεση επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι πέραν των περιπτώσεων που η εμφάνιση του καρκίνου βασίζεται στην κληρονομικότητα και ότι οφείλουμε ως κοινωνία να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μειώσουμε το κάπνισμα στην χώρα μας και να μειωθούν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. «Πρέπει να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποτινάξουμε τα στερεότυπα που αφορούν την ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη από ειδικούς. Πρέπει να ωθήσουμε τους συμπολίτες μας να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγους όταν νιώθουν πως το άγχος και το στρες τους έχει καταβάλει. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί πριν εμφανιστεί», υπογράμμισε.

Ο πιο θανατηφόρος ο καρκίνος του πνεύμονα 

Υπέδειξε, επίσης, ότι την υψηλότερη θνησιμότητα στην Κύπρο κατέχει ο καρκίνος του πνεύμονα.

Όπως ανέφερε, «βάσει του Ευρωπαϊκό παρατηρητηρίου για τον καρκίνο, η Κύπρος είναι η 4η χώρα στην ΕΕ σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε αναλογία πληθυσμού. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Κύπρο. Αν και οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και του προστάτη είναι πολλαπλάσιες, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τα χαμηλότερα».

Ακόμη, «η σημαντική διαφορά του καρκίνου του πνεύμονα από τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, είναι ότι συνδέεται άμεσα με μια βλαβερή συνήθεια του ανθρώπου, το κάπνισμα. Επίσης, τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το υπερβολικό στρες και συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονται με τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου».

Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί

Στο τέλος της ομιλίας του εξέφρασε αισιόδοξα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

«Σήμερα είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε το θάρρος, τον αγώνα και το μέλλον όλων αυτών που παλεύουν ενάντια στον καρκίνο, να τιμήσουμε αυτούς που έχουν αποθεραπευθεί, αλλά και αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι «στέλνουμε το μήνυμα ότι τον καρκίνο τον αντιμετωπίζουμε με το να ορθώσουμε ανάστημα, για να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους ασθενείς με καρκίνο, να απαιτήσουμε ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, σε νέες θεραπείες και σε υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας».

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα