ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειώνονται αισθητά οι άδειες ασθενείας δημοσίων

25 Ιανουαρίου 2024, 13:10

images

Αλλαγές σε σχέση με τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ, η απόφαση αφορά μείωση των ετήσιων αδειών ασθενείας από τις 42 στις 28 και μείωση των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από τις 8 στις 6 μέρες, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο σύνολο των 28 ετήσιων αδειών ασθενείας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε ότι προωθούνται τρεις περίοδοι παρατάσεων άδειας ασθενείας αντί δύο που προβλέπουν οι υφιστάμενοι κανονισμοί.

Ειδικότερα, σε σχέση με τους χρόνιους ασθενείς, η μια περίοδος παράτασης θα είναι με πλήρεις απολαβές, μια με απολαβές στο 60% και στο τρίτο στάδιο με μείωση απολαβών στο 50%.

Επίσης, για τους χρόνιους ασθενείς διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων της άδειας ασθενείας από το ιατροσυμβούλιο, ώστε η έγκριση να παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού με έγκριση του οικείου προϊσταμένου.

Ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία, επισημαίνοντας ότι αυτό, είναι ένα πρόσθετο βήμα.

Τεχνική βοήθεια από ΔΝΤ για μισθολόγιο

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο.

«Να υπενθυμίζω», ανέφερε συγκεκριμένα, «ότι όσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο, έχουμε αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τεχνική βοήθεια, ώστε να υπάρξει και εκεί ένας εξορθολογισμός».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί παλαιότερα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε οίκους να ετοιμάσουν μελέτη για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch στην εκπνοή του 2023, είχε αναφέρει ότι «θα αναθέσουμε σε οίκους να ετοιμάσουν μελέτη για τον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη στείλει επιστολές σε διάφορους οίκους για να συνεργαστούμε με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου».

«Κάποιος που παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να σταθμίζει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Οι εισηγήσεις, οι εκθέσεις, οι προτάσεις που τεθούν ενώπιον μας θα σταθμιστούν στη βάση όλων των παραμέτρων και μετά η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις αποφάσεις της», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Είχε σημειώσει παράλληλα, ότι το πρώτο μέτρο που λήφθηκε προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, είναι ότι πριν από την ετοιμασία των προϋπολογισμών το ΥΠΟΙΚ θα διαβουλεύεται με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να καθορίζονται ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και να τεκμηριώνονται.  

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα