ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειώνεται το ποσοστό θετικότητας κορωνοϊού - Προσοχή στα συμπτώματα γρίπης

17 Ιανουαρίου 2024, 16:53

images

Σημαντική μείωση στο ποσοστό θετικότητας του ιού Covid-19, καταδεικνύει αυτή την εβδομάδα η επιδημιολογική ανάλυση του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα γρίπης τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας τοι ιού μειώθηκε στο 3,7% από 10% που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Από τα 100 χιλ.  τεστ που διενεργήθηκαν, θετικά βρέθηκαν τα 3768.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μικρή αύξηση παρουσιάστηκε στην ηλικιακή ομάδα 4-5 ετών.

Μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η σημαντική αυτή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, o εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ,  Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι ο αριθμός των νοσηλευμένων έχει πλέον σταθεροποιηθεί, κάτι που πιθανόν να υποδεικνύει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω μείωση.  

«Τα περισσότερα άτομα που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ηλικιωμένα και 3 εκ αυτών βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι αγνόησαν τα συμπτώματα και δεν αποτάθηκαν στους προσωπικούς τους γιατρούς έγκαιρα, με αποτέλεσμα τώρα να νοσηλεύονται», τόνισε.

Τρέχουν για εμβολιασμούς

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει εκ νέου τις επισκέψεις από κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις στέγες ευγηρίας και τις κλειστές δομές για τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της γρίπης και της νόσου Covid-19.

Αναμενόμενα τα περιστατικά γρίπης Α’

Σε ότι αφορά την αυξημένη ροή ασθενών με γρίπη Α’ που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι είναι κάτι αναμενόμενο, αφού παραδοσιακά κάνει την εμφάνιση της στα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαριλάου, ο αριθμός των νοσηλευμένων με γρίπη Α’ μέχρι στιγμής δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι παγκύπρια στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γύρω στους 15 ασθενείς με γρίπη.

«Ευελπιστούμε ότι τα προληπτικά ατομικά μέτρα για τον Covid-19 θα βοηθήσουν και στην αποφυγή της εξάπλωσης της γρίπης. Είναι τα ίδια για όλους τους αναπνευστικούς ιούς ως εκ τούτου θα συμβάλουν και στην μη διασπορά της γρίπης», πρόσθεσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα