ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένος ο αριθμός γυναικών στις επιστήμες

10 Φεβρουαρίου 2023, 15:56

images

Χαμηλό  ήταν το ποσοστό γυναικών επιστημόνων και μηχανικών στην Κύπρο το 2021,  καθώς ανήλθε στο 15%, σε σύγκριση με 41% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα  με την Eurostat.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας γυναικών και κοριτσιών στις επιστήμες.

Το συνολικό ποσοστό εργαζομένων στις επιστήμες και στον κλάδο μηχανικής  στην Κύπρο το 2021, ανήλθε στο 35%, με το 20% να είναι άντρες.

ΕΕ

Στην  Ευρώπη, οι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί αυξήθηκαν κατά 369 χιλ.,  σε 6,9 εκατ. το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 41% της συνολικής απασχόλησης  στην επιστήμη και μηχανική.

Ειδικότερα, στον τομέα στατιστικής  ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ το 46% ήταν γυναίκες,  στον τομέα των αερομεταφορών οι γυναίκες αποτελούσαν το 28% των  εργαζομένων και στον τομέα της μεταποίησης οι γυναίκες επιστήμονες και  μηχανικοί ανήλθαν στο 21%.

Το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών  απασχολούμενων στους τομείς επιστημών και μηχανικής, καταγράφηκε στον  τομέα των θαλάσσιων μεταφορών με 8%, στον τομέα κατασκευής εξοπλισμού  μεταφορών με 12% και στον τομέα μηχανοκίνητων οχημάτων με 13%.

Το  υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών επιστημόνων και μηχανικών  σημειώθηκε στη Λιθουανία (52%), ενώ ακολούθησε η Βουλγαρία, η Λετονία  και η Πορτογαλία (51%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε  στη Φινλανδία (31%).

Μ.Κ.



Σχετικά Άρθρα