ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγαλώνει ο λογαριασμός της πανδημίας

28 Μαρτίου 2022, 08:03

images

Νέα κονδύλια για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, καλείται να αποδεσμεύσει σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ποσό ύψους €4.121.406, ζητά το υπουργείο Υγείας, για την αγορά υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Συγκεκριμένα ποσό ύψους €2.304.000 θα διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες δειγματοληψίας ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(test to stay, 56 κινητές μονάδες 1.4 εκ τεστ 720/ανά μήνα, με εκτιμώμενη αξία ανά δειγματοληψία €1,60), για τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο 2022.

Επίσης ποσό ύψους €1.817.406 θα διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών για τη διεξαγωγή μοριακών εξετάσεων σε αφιχθέντες στα αεροδρόμια Λάρνακας(€15/δείγµα) και Πάφου(€ 19/δείγμα).

Το ποσό αφορά την πληρωμή μέρους του συμβολαίου που υπογράφηκε με το ανάδοχο για την περίοδο Σεπτεμβρίου του 2021- Ιανουαρίου του 2022, συνολικού ύψους €4.525.000. Σημειώνεται ότι το κράτος έχει δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου για ακόμα 6 μήνες.

Επίσης, ποσό ύψους €571.200 που αφορά αγορά υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, περιλαμβάνεται στις πιστώσεις τις οποίες ζητά το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το ποσό προορίζεται για τη λειτουργία του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφόρησης σχετικά µε γενική ενημέρωση για θέματα που αφορούν το COVID-19, τους εμβολιασμούς, αλλά και υποστήριξη για συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα των εμβολιασμών και πληροφορίες για το Cyprus flight pass.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του υφυπουργείου, η συμπερίληψη των επιπρόσθετων αυτών υπηρεσιών κρίθηκε σκόπιμη να ενταχθεί σε ένα έργο για να υπάρχει συνοχή και να αποφευχθούν αλληλοεπικαλύψεις. Σημειώνεται ότι δεν περιλήφθηκε σχετική πρόνοια στον Προϋπολογισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το υφυπουργείο ζητά από την Επιτροπή την αποδέσμευση κονδυλίων πέραν των €5 εκατ. για την αγορά υπηρεσιών, διεξαγωγή μελετών, λειτουργικά έξοδα, διαφημίσεις, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα.

Αγορά οχημάτων για διπλωματικές αποστολές

Πέραν των πιο πάνω, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει μεταξύ άλλων, αίτημα για τη αποδέσμευση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ύψους €300.000 για την αγορά καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων σε Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του υπουργείου το ποσό προορίζεται για την αγορά καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων σε Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τα υφιστάμενα οχήματα είναι πολύ παλιά (του 2000, 2010 και 2011), με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Σημειώνεται ότι λόγω τη παλαιότητας τους τα οχήματα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση με το κόστος συντήρησης και επιδιόρθωσης τους να είναι ιδιαίτερα ψηλό.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα