ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με τη σέσουλα οι ιατρικές εξετάσεις στην Κύπρο

12 Δεκεμβρίου 2023, 10:19

images

Στην Κύπρο οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται με τη σέσουλα, όπως καταδεικνύεται από στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ευκολία πρόσβασης των πολιτών της Κύπρου σε ιατρικές εξετάσεις που έγινε ευκολότερη μετά την ένταξη της χώρας στο ΓεΣΥ και τις μικρές συμπληρωμές που απαιτούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ όσον αφορά τις δυσκολίες στην πρόσβαση για ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται με οικονομικούς λόγους, μεγάλες λίστες αναμονής ή απόσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022, σε επίπεδο ΕΕ, το 3,3% των ατόμων που χρειάζονταν ιατρικές εξετάσεις δεν μπόρεσαν να τις λάβουν για οικονομικούς λόγους, μεγάλες λίστες αναμονής ή απόσταση.

Οι χώρες της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι η Ελλάδα (16,7%), η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,5%), Τσεχία (0,3%) και Κύπρο (0,1%).

Το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ που ανέφεραν τέτοιες ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, με εξαιρέσεις την Ισπανία (όπου το 2,0% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και το 0,6% του αυτοί που κινδυνεύουν από φτώχεια).

Στην Ελλάδα, το αναφερόμενο μερίδιο ήταν 14,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερο μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 π.μ. (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 π.μ. (11,7% έναντι 3,2%).

 Της Γεωργίας Χαννή


Σχετικά Άρθρα