ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί την επίθεση Ιράν κατά Ισραήλ

14 Απριλίου 2024, 09:38

images

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης, παρακολουθεί την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με έκδηλες τις ανησυχίες για νέο αιματοχύλισμα πριν καλά καλά σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 200 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η «συντριπτική πλειονότητα» των οποίων αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος 200 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», συνόψισε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, διευκρινίζοντας πως η επίθεση παραμένει ακόμη «σε εξέλιξη».

«Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νίκη υπόσχεται ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο μεταξύ, έκτακτα συγκλήθηκε το Συμβουλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου χθες βράδυ του είπε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με πηγή από το Λευκό Οίκο. Εκρήξεις ακούστηκαν σε Δαμασκό και Βηρυτό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε αργά χθες εκτάκτως για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Νωρίτερα, ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Δίπλα στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

 Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού Προέδρου και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Πέρα από τις καταρρίψεις ιρανικών drones οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν δεκάδες ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην άμυνα του στενού συμμάχου τους στην Μέση Ανατολή κατά της ιρανικής επίθεσης, όπως δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, αργά το Σάββατο.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν ανώνυμα, δήλωσαν ότι μερικοί από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν  από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά από τις εκτοξεύσεις ιρανικών drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, αργά το Σάββατο στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά ισραηλινών εδαφών.

Εξάλλου, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Δαμασκό και στη Βηρυτό, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση του Ιράν πως εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χώρας που γειτονεύει τόσο με τη Συρία όσο και με τον Λίβανο.

Στη συριακή πρωτεύουσα ακούστηκε σειρά εκρήξεων περί τη 01:45 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σ' αυτές ως τώρα.

Στη λιβανική πρωτεύουσα ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις στους αιθέρες περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP. Άλλος δημοσιογράφος του πρακτορείου, στην Μπεκάα (ανατολικά), που γειτονεύει με τη Συρία, μετέδωσε επίσης πως άκουσε αρκετές εκρήξεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του πως ακούστηκαν εκρήξεις στη Δαμασκό, στη Χομς, στη Χάμα (κεντρικά), στη Ντεράα, νότια της πρωτεύουσας, καθώς και στα συριακά παράλια στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι εκρήξεις πιθανόν οφείλονταν στη «συριακή αντιαεροπορική άμυνα που ενεργοποιήθηκε εναντίον ισραηλινών drones και πυραύλων που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους».

Ειδικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες 

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ειδικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες της χώρας που αρχίζουν να ισχύουν από χθες βράδυ στις 23:00 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου).

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται σε όλη τη χώρα δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ενώ στην περιμετρική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας απαγορεύονται δημόσιες συγκεντρώσεις σε ανοικτό χώρο άνω των 300 και 100 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους αντίστοιχα.

Επίσης, από αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά, απαγορεύονται οι παιδικές κατασκηνώσεις που είχαν προγραμματισθεί ενόψει της δεκαήμερης αργίας του Εβραϊκού Πάσχα, που φέτος αρχίζει στις 22 Απριλίου, ενώ αλλαγές θα ανακοινωθούν στον τρόπο συνέχισης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, λόγω των νέων μέτρων που εφαρμόζονται από απόψε, θα σημειωθούν μεταβολές των δρομολογίων των αεροπορικών πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Τα μέτρα πολιτικής άμυνας που ανακοινώθηκαν απόψε θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται έως τις 15 Απριλίου στις 23:00 τοπική ώρα.

Βρετανική συμμετοχή στην άμυνα του Ισραήλ

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη φύση της βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, αλλά ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς γνωστοποίησε πως πρόσθετα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την Επιχείρηση Shader, που αποτελεί τη βρετανική επιχείρηση κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.

«Επιπροσθέτως, τα αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν επιθέσεις από αέρος εντός του πεδίου των υφιστάμενων αποστολών μας», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.

Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί πληροφορίες περί απογείωσης τουλάχιστον ενός αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.

Η πρώτη αναφορά περί βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης είχε γίνει από το ισραηλινό Channel 12, που έκανε λόγο για κατάρριψη drone από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πάνω από τα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν αεροσκάφη Voyager έχουν απογειωθεί από το Ακρωτήρι συνοδεύοντας βρετανικά μαχητικά τύπου Typhoon, π.χ. στα πλήγματα κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Ο κ. Σαπς στη δήλωσή του καταδίκασε τις «παράλογες» επιθέσεις από αέρος από το Ιράν, λέγοντας ότι δεν ωφελούν κανέναν και υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή ασφάλεια.

Σε καταδίκη της «απερίσκεπτης» επίθεσης του Ιράν με τους «αυστηρότερους όρους» είχε προβεί νωρίτερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

«Το Ιράν δείχνει μία ακόμα φορά ότι έχει πρόθεση να σπείρει χάος στην πίσω αυλή του. Το ΗΒ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών μας εταίρων, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας και του Ιράκ», συμπλήρωσε ο κ. Σούνακ, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται επείγουσα προσπάθεια με τους συμμάχους της Βρετανίας για σταθεροποίηση της κατάστασης, αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και περισσότερης αιματοχυσίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε επίσης τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ «απερίσκεπτες», προειδοποιώντας ότι απλά θα προκαλέσουν περαιτέρω ανάφλεξη εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Το ΗΒ καλεί το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει αυτή τη σοβαρή κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», κατέληξε ο λόρδος Κάμερον.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσε για την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο συζήτησης την επίθεση του Ιράν κατά Ισραήλ,  όπως ανακοίνωσε σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter).

Στόχος, πρόσθεσε, είναι όπως η ΕΕ συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη» έγραψε ο κ. Μπορέλ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», πρόσθεσε.

ΠτΔ: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο οίκημα της Αροδαφνούσας από όπου θα ξεκινήσει η πορεία Χριστοδούλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί  είπε:

 «Bλέπετε τις εξελίξεις, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ευχή και προσδοκία μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση».

Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη επιδείνωση δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι δύσκολες, οι οποίες, όμως, «λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο το  πώς διασφαλίζουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «συναντηθήκαμε και σήμερα σε συνέχεια των χθεσινών μας ανακοινώσεων».

«Κάναμε  ανασκόπηση της κατάστασης, είδαμε τις τελευταίες πληροφορίες και εκτός Κύπρου και εντός Κύπρου και θα είμαστε σε συνεχή συνεδρία. Είμαστε σε εγρήγορση, γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις 4.30 σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα μιλήσω και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την Τετάρτη όταν θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες. Έχουμε άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κατάσταση θα συζητηθεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβάνεστε, είναι και το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και ευελπιστώ να ληφθούν κάποιες αποφάσεις», παρατήρησε ο ΠτΔ και πρόσθεσε:

«Είναι για αυτό τον λόγο που δημιουργείται με δική μας πρωτοβουλία, μια ομάδα κρατών εντός της ΕΕ η οποία ζητά να ληφθούν αποφάσεις, ειδικότερα με το καθεστώς στη Συρία. Όλα αυτά θα τα δούμε την Τετάρτη. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία και αναλόγως θα δούμε τι άλλες αποφάσεις θα ληφθούν».

Ερωτηθείς αν μας ενημέρωσαν οι Βρετανοί για τις επιθέσεις από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών. Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες βράδυ με τον Βρετανό ομόλογο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση».

Δεν θα εξετάζονται αιτήσεις Σύρων για πολιτικό άσυλο

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή του ανάρτηση ότι αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου από Σύρους και τι σημαίνει αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Σημαίνει αυτό που λέει. Ότι δεν θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία. Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού».

Σημείωσε ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία έχει δείξει διαχρονικά και τις ευαισθησίες της και σε πρόσφυγες και σε δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στη γειτονιά μας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που είμαστε και για τον κυπριακό λαό υπεύθυνοι να λάβουμε τέτοιες αποφάσεις.

«Το έχω αναφέρει εδώ και καιρό, ότι θα πάρουμε αποφάσεις που ενδεχομένως σε κάποιους να μην αρέσουν».

Παρέπεμψε εξάλλου σε σημερινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για το θέμα.

Σε ερώτηση για τα  μέτρα που λαμβάνονται σε σημεία ιρανικών συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι σήμερα. Δεν ήταν σημερινή απόφαση, εδώ και μέρες έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση».

«Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα  αν υπάρχει περίπτωση να στοχοποιηθεί η Κύπρος λόγω των επιχειρήσεων των Βρετανών από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο. Η Κύπρος και το δείχνει ο ρόλος μας, χθες το βράδυ, για παράδειγμα, ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη. Κάποια αναχώρησαν,  κάποια άλλα θα  αναχωρήσουν. Η  χώρα μας αποδεικνύει στην πράξη με πολλές ενέργειες που κάνει ότι δεν εμπλεκόμαστε σε καμία απολύτως περίπτωση.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης και δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα» τόνισε ο Πρόεδρος.

Ενεργοποίηση «Εστία», σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σε πλήρη λειτουργία και εγρήγορση βρίσκεται το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από τον Παρασκευή έχει ενεργοποιηθεί προληπτικά το Ειδικό Σχέδιο «Εστία» σε επίπεδο 3. 

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή. 

Σημειώνεται ότι, «λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου της Ιορδανίας και του Λιβάνου, τέσσερις πτήσεις με συνολικό αριθμό 704 επιβατών με προορισμό την Ιορδανία και τον Λίβανο προσγειώθηκαν χθες στη Λάρνακα».

Οι δύο πτήσεις προς Λίβανο αναχώρησαν σήμερα το πρωί για Βηρυτό, ενώ η μια εκ των δύο πτήσεων προς Ιορδανία θα αναχωρήσει για Αμμάν σήμερα το μεσημέρι.  Στις πτήσεις επέβαιναν 101 Ιορδανοί, στους οποίους παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές διευκολύνσεις, μέχρις ότου αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, προστίθεται. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε συνεχή επαφή με ομολόγούς του, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες», καταλήγει.

Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται εδώ και μέρες, όμως αναλόγως των εξελίξεων επιβάλλεται συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση, είτε αυτά αφορούν τις υποδομές, είτε τις εγκαταστάσεις, πρεσβείες, και ιδιωτικές εταιρείες, ισραηλινών και άλλων συμφερόντων, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Προεδρικό, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι «το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνήλθε σήμερα στη συνεχιζόμενη συνεδρία, η οποία ξεκίνησε εδώ και μέρες, έγινε επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των οποίων και η γνωστή επιθετική ενέργεια του Ιράν προς το Ισραήλ, που έγινε ψες, σε μια προσπάθεια να επαναξιολογηθούν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Τα μέτρα λαμβάνονται εδώ και μέρες, όμως αναλόγως των εξελίξεων επιβάλλεται συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση, είτε αυτά αφορούν τις υποδομές, είτε τις εγκαταστάσεις, πρεσβείες, και ιδιωτικές εταιρείες, ισραηλινών και άλλων συμφερόντων», πρόσθεσε.

Συνεχής επαναξιολόγηση των μέτρων ασφαλείας

Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται εδώ και μέρες, όμως αναλόγως των εξελίξεων επιβάλλεται συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση, είτε αυτά αφορούν τις υποδομές, είτε τις εγκαταστάσεις, πρεσβείες, και ιδιωτικές εταιρείες, ισραηλινών και άλλων συμφερόντων, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Προεδρικό, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι «το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνήλθε σήμερα στη συνεχιζόμενη συνεδρία, η οποία ξεκίνησε εδώ και μέρες, έγινε επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των οποίων και η γνωστή επιθετική ενέργεια του Ιράν προς το Ισραήλ, που έγινε ψες, σε μια προσπάθεια να επαναξιολογηθούν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Τα μέτρα λαμβάνονται εδώ και μέρες, όμως αναλόγως των εξελίξεων επιβάλλεται συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση, είτε αυτά αφορούν τις υποδομές, είτε τις εγκαταστάσεις, πρεσβείες, και ιδιωτικές εταιρείες, ισραηλινών και άλλων συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ακυρώσεις πτήσεων

Λόγω της επίθεσης του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου κατά του Ισραήλ, επηρεάστηκαν πτήσεις από και προς Ισραήλ Λίβανο και Ιορδανία αφού Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανος έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους. 

Ως αποτέλεσμα ακυρώθηκαν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια των τριών χωρών.

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι αύριο, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Νωρίς το Σάββατο και οι ολλανδικές αερογραμμές KLM - το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air-France-KLM - ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν προληπτικά, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αλλά ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στα παράλια της Μεσογείου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, κατά την διάρκεια της νύκτας τέσσερις πτήσεις επηρεάστηκαν, μια της Wizz Air, μια της Royal Jordanian κα δύο της Middle East γεγονός που ανάγκασε τις δυο εταιρείες να πραγματοποιήσουν εκτροπή των πτήσεων τους.

Η πτήση της Wizz Air με προορισμό το Ισραήλ επέστρεψε πίσω στο Λούτον. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λαρνακας για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οι επιβατες της πτήσεις Royal Jordanian από Χίθροου προς Αμμάν της Ιορδανιας διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεια της Κύπρου. Οι επιβάτες δυο πτήσεων από Αγγλία με προορισμό την Βηρυτό της Middle East διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τρεις πρωινές πτήσεις που θα πήγαιναν από Κύπρο Ισραήλ της Tus Air, της Elal και της Isr Air.

Οι πτήσεις από και προς το Ισραήλ τον Λίβανο και την Ιορδανία ακυρώθηκαν ή αναμενεται να ακυρωθούν.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα