ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με κλιματιστικό, νερό και χωρίς αλκοόλ θα αποφύγουμε την θερμοπληξία

10 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, προκαλούν αυξημένα προβλήματα υγείας, ιδίως σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με τους ειδικούς να συνιστούν προσοχή αλλά και λήψη προληπτικών μέτρων.

Στους γενικούς κανόνες για την πρόληψη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, η χρήση κλιματιστικών, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση;

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Ιατρών Δρ Μαίρη Αβρααμίδου, διευκρινίζει ότι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, έχουν διαφορετικά συμπτώματα και αντιδράσεις.

Στην περίπτωση της θερμικής εξάντλησης, το άτομο εμφανίζει έντονες εφιδρώσεις, κράμπες στους μύες, ναυτία, τάση για εμετό, κεφαλαλγία και ζαλάδα.

«Η πίεση του ατόμου παραμένει σταθερή και μπορεί να υπάρχει ταχυκαρδία, ενώ η θερμοκρασία του σώματος δεν ανεβαίνει πάνω από 40 °C  και δεν επηρεάζεται το επίπεδο συνείδησής του», εξηγεί.

Αντίθετα, αναφέρει, στην περίπτωση της θερμοπληξίας, η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου και συχνά δεν παρατηρείται ιδρώτας.

Το επίπεδο συνείδησης του ατόμου είναι επηρεασμένο (δεν επικοινωνεί πλήρως), ενώ παρατηρείται ναυτία, εμετός και κεφαλαλγία.

Αυτή η κατάσταση, εξηγεί η Δρ. Αβραμίδου, είναι εξαιρετικά επείγουσα και το άτομο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω θερμοπληξίας, είναι αρκετά υψηλά.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία, περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, παχύσαρκα άτομα, άτομα με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και αφυδατωμένα άτομα.

Σύμφωνα με τη γιατρό, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα, το άτομο πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, να του χορηγηθούν μικρές ποσότητες δροσερού νερού, να αφαιρεθούν τα ρούχα του και να ψεκαστεί το σώμα με νερό.

Εάν τα συμπτώματα συνεχίσουν πέραν της μισής ώρας, το άτομο πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξέταση και χορήγηση κατάλληλων ενδοφλέβιων υγρών.

«Για την πρόληψη της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας, συνιστάται να φοράμε δροσερά ρούχα, να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να καταναλώνουμε δροσερά και ελαφριά γεύματα και να προστατεύουμε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους», προσθέτει.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Δρ Αβραμίδου σημαντική είναι και η τήρηση των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και του Τμήματος Μετεωρολογίας.

Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, και με τα πρώτα περιστατικά θερμοπληξίας να έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, η προσοχή όλων στρέφεται στα νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμούν τα συμπτώματα που ενδεχομένως να εκδηλώσουν. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σοβαρά συμπτώματα και μετά να καταλήξουμε στις Πρώτες Βοήθειες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή πρέπει να επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να γλιτώσουμε τα χειρότερα», ανέφερε ο διευθυντής του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Σάββας Σάββα.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, υπογραμμίζει ότι η θερμοπληξία, παρουσιάζεται σε δύο μορφές: την παθητική και την ενεργητική.

Η παθητική θερμοπληξία αφορά κυρίως ηλικιωμένους ή άτομα που δεν χρησιμοποιούν κλιματιστικά και παραμένουν εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Από την άλλη, η ενεργητική θερμοπληξία αφορά τα άτομα που παραμένουν σε υψηλές θερμοκρασίες και υποτιμούν τις συνθήκες, όπως εργαζόμενοι ή γυμναζόμενοι που εκτίθενται σε ζέστη.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα