ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με καρδιοπάθειες το 6,5% του πληθυσμού

11 Μαΐου 2023, 11:56

images

Το 6,5% του πληθυσμού της Κύπρου νοσεί από ισχαιμικές καρδιοπάθειες, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, με το Υπουργείο Υγείας να θέτει στις προτεραιότητές του την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε στις 10 Μαΐου 2023 εργαστήρι, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων /υπηρεσιών /οργανισμών, επιστημονικών εταιρειών, επαγγελματιών υγείας και εκπροσώπων ασθενών, οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις και εισηγήσεις για το θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Όπως αναφέρθηκε στο εργαστήρι, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, στην Κύπρο καταγράφηκαν συνολικά 7326 θάνατοι το 2021, οι 994 εκ των οποίων αφορούσαν θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, ποσοστό 6.5% του πληθυσμού 18 ετών και άνω νοσεί από ισχαιμικές καρδιοπάθειες και 6.9% από νοσήματα των αρτηριών.

Σημειώνεται ότι σημαντικά υψηλά ποσοστά καταγράφονται στους παράγοντες κινδύνους που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως ο διαβήτης με ποσοστό 12.5%, η αρτηριακή υπέρταση με ποσοστό 29.5% και η υπερλιπιδαιμία με ποσοστό 28.2%.

Ακόμη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία  θανάτου ανά το παγκόσμιο με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και την κυριότερη απειλή για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας.

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα