ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με διαφωνίες η παροχή κουβούκλιων στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια

14 Απριλίου 2022, 06:00

images

Αντίθετες απόψεις για την τροποποίηση του νόμου περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων κατέθεσαν εμπλεκόμενοι οργανισμοί και φορείς στη συνεδρία της Επιτροπή Υγείας.

Η επιτροπή μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου και στις 3 και 10 Φεβρουαρίου 2022. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με την τροποποίηση του νόμου που προτείνεται περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, δίνεται η δυνατότητα σε νοσηλευτήρια τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και τα οποία προτίθενται να παρέχουν θεραπείες η προετοιμασία των οποίων απαιτείται να γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας να παρέχουν ογκολογικές θεραπείες ή θεραπείες με εξειδικευμένα φάρμακα, νοουμένου ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα μεταφέρονται βάσει πρωτοκόλλων όπως καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και χορηγούνται σε κατάλληλο νοσοκομειακό χώρο από εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό υπό ιατρική εποπτεία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε, σκοπείται η ασφαλέστερη μεταφορά και χορήγηση των φαρμάκων στα εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και η εκπρόσωπος του ΟΑΥ ανέφεραν ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλια ασφαλείας για προετοιμασία συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών ή άλλων παρόμοιων φαρμάκων να συνεργάζονται με άλλα δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων, καθώς και σημαντικών ποσοτήτων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, του ΠΑΣΙΝ και της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου συμφώνησαν εξίσου με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η ορθή μεταφορά και διαχείριση των φαρμάκων.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ διαφώνησε με την προτεινόμενη τροποποίηση, εκφράζοντας επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφαλή μεταφορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων και τόνισε παράλληλα πως απαιτείται διασφάλιση της ποιότητάς τους.

Σημειώνεται ότι στη βάση των επιφυλάξεων που εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μέλη της επιτροπής, ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας όπως καταθέσει στην επιτροπή σχετική τεχνοοικονομική μελέτη και στοιχεία αναφορικά με τα πρωτόκολλα που τυγχάνουν εφαρμογής, τη διαδικασία ελέγχου της ορθής εφαρμογής τους, καθώς και στοιχεία ως προς τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν στην επιτροπή την προσθήκη πρόνοιας στο νομοσχέδιο με την οποία να διασφαλίζεται περαιτέρω ο ορθός έλεγχος της μεταφοράς των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα