ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Κουλούμας: Αποχωρεί μετά από 9 χρόνια, στο πλευρό της ΟΣΑΚ πάντα

23 Μαΐου 2023, 12:10

images

Λίγο πριν το τέλος της θητείας του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, δηλώνει ότι πάντα θα βοηθά και θα στηρίζει την ομοσπονδία ανακεφαλαιώνοντας τα όσα έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο κ. Κουλούμας, ανέφερε ότι έχει διατελέσει εννέα χρόνια ως πρόεδρος της ΟΣΑΚ σε τρεις θητείες από τη δημιουργία του Κινήματος το 2014.

Οι εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΟΣΑΚ γίνονται κάθε τρία χρόνια και υπάρχει πρόνοια που περιορίζει την επανεκλογή προέδρου στις τρεις φορές.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η ετήσια γενική συνέλευση γίνεται στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο και φέτος συμπίπτει με την εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και νέας ηγεσίας της ΟΣΑΚ. Επίσης, για τα μέλη του ΔΣ εκλέγονται ένας από κάθε οργάνωση-μέλος της ΟΣΑΚ.

Ακόμη, η ΟΣΑΚ έχει 37 οργανώσεις-μέλη και πέραν των 80 χιλιάδων μελών φυσικών προσώπων/ασθενών.

Ερωτηθείς, εάν δεν υπήρχε περιορισμός εκλογής στην πρόνοια, αν θα υπέβαλε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι πιστεύει στην αλλαγή και ότι μέσα στα χρόνια η ΟΣΑΚ έχει δυναμώσει.

«Υπάρχουν πάρα πολλά υψηλά στελέχη, άρα πιστεύω ότι και για αυτό υπήρχε η πρόνοια ότι πρέπει να υπάρχει αλλαγή, για να εμπλακούν άνθρωποι νέοι. Είναι κάτι το οποίο είναι στα ‘πιστεύω’ μου, ότι πρέπει να υπάρχει διαδοχή και να μπαίνουν νέα στελέχη που θα συνεχίσουν την προσφορά και το έργο της ΟΣΑΚ», σημείωσε.

Όσον αφορά τον μελλοντικό του ρόλο στην ΟΣΑΚ, σχολίασε ότι είναι κάτι που θα το δει το νέο διοικητικό συμβούλιο. «Το νέο ΔΣ αν θέλει να με ενεργοποιήσει θα αποφασίσει τι ρόλο θα μου δώσει. Αλλά και να μην έχω επίσημη θέση, πάντοτε θα είμαι εκεί και όπου χρειάζεται να βοηθώ και να στηρίζω», προσθέτει.

Η συμβουλή που θα έδινε ο κ. Κουλούμας στον νέο πρόεδρο της ΟΣΑΚ, «θα ήταν ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ενωμένη φωνή των ασθενών, δηλαδή την ενδυνάμωση της ΟΣΑΚ, την σύμπνοια και την αγωνιστικότητα όλων των οργανώσεων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μας και να συνεχίσουμε δυναμικά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο μέσα από ένα συνεχή αγώνα διεκδίκησης πετυχαίνουμε».

Έχει πετύχει τους βασικούς στόχους της η ΟΣΑΚ 

Κληθείς να σχολιάσει εάν η ΟΣΑΚ έχει πετύχει τους στόχους της αυτά τα χρόνια, ο κ. Κουλούμας δήλωσε ότι «δεν έχουμε πετύχει όλους τους στόχους, βέβαια έχουμε πετύχει τους μεγαλύτερους στόχους».

Όπως εξήγησε, «ο ένας στόχος ήταν να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος της Ομοσπονδίας, δηλαδή να είναι επίσημος θεσμός του κράτους και η επίσημη φωνή των ασθενών».

«Αυτό το πετύχαμε με νομοθεσία την οποία είχε υποβάλει η τότε η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου και με ομόφωνη ψήφιση από την Ολομέλεια της βουλής η ΟΣΑΚ αναγνωρίστηκε ως ο επίσημος θεσμός εκπροσώπησης όλων των ασθενών και της υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των κρατικών τμημάτων με την ΟΣΑΚ», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στόχος που πέτυχε η ΟΣΑΚ ήταν η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

«Από εκεί και πέρα βάλαμε και άλλους στόχους που είναι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, η πρόσβαση, τα θέματα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών τα οποία εκκρεμούν. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν, πολύ μεγάλη δουλειά για να συνεχίσει το ΔΣ και να ολοκληρώσει», δήλωσε.

Σημαντική η συμβολή των ΜΜΕ

Ο κ. Κουλούμας εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), γιατί όπως ανέφερε «χωρίς τη βοήθεια και στήριξη των ΜΜΕ η ΟΣΑΚ δεν θα πετύχαινε αυτά που έχει πετύχει, και να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, τους πολίτες και να μεταφέρουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας».

Δήλωσε, επίσης, θα είναι πάντα διαθέσιμος για τα ΜΜΕ και δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης.

Όπως σημείωσε, «πάντοτε ήμουν ενεργός πολίτης από τα νεανικά μου χρόνια, συμμετείχα σε οργανώσεις από τα 16 μου χρόνια. Ήμουν συνδικαλιστικής για 15 χρόνια. Άρα η προσφορά είναι κάτι το οποίο είναι στον χαρακτήρα μου».

Της Ουρανίας Στυλιανού





Σχετικά Άρθρα