ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Κεραυνός: Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική σε περαιτέρω στήριξη ΟΚΥπΥ

23 Ιανουαρίου 2024, 13:24

images

Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην περαιτέρω στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ο υπουργός κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και ανάλογα με το βαθμό υλοποίησης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί  από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να συνεχίσει τη βοήθεια αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενο για όλο το χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «επιβεβαιώσαμε ακόμη μία φορά ότι ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα του θεσμού του ΓεΣΥ ως μια κοινωνική κατάκτηση η οποία πρέπει να συνεχιστεί».

 Με σύνεση η διαχείριση δημοσίων χρημάτων

Απαντώντας σε ερώτημα εάν έχει συζητηθεί το θέμα της καλύτερης διαχείρισης του ΓεΣΥ και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ΟΚΥπΥ και το λειτουργικό κόστος το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι «η διαχείριση των δημοσίων χρημάτων από οποιονδήποτε γίνεται πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σοφία, γιατί είναι λεφτά των φορολογουμένων και επομένως πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαχείριση των δημοσίων χρημάτων.

 Δυσκολίες και εκκρεμότητες

«Σε αυτή τη πρώτη μας συνάντηση ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα τα οποία εκκρεμούν και σίγουρα θα τα λέμε και στην πορεία για τα περεταίρω», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι έχει αναλάβει το πιο δύσκολο χαρτοφυλάκιο και υψηλού κινδύνου και ότι εκθέσεις διεθνών οίκων κατατάσσουν το ΓεΣΥ ως τον πιο υψηλό κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, ο υπουργός απάντησε ότι «όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν τις δικές τους δυσκολίες και εκκρεμότητες. Θα ανταποκριθούμε και εμείς στις δικές μας εκκρεμότητες και με από τη σωστή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων της υγείας τα προβλήματα μπορούν να λυθούν».

Τέλος, ερωτηθείς ο Υπουργός Υγείας για το αν έχει γίνει έρευνα για τη διακοπή ρεύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ανέφερε ότι «ήταν ένα ακραίο συμβάν το οποίο ο ΟΚΥπΥ κατάφερε να ελέγξει. Πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους συμβάντα έτσι ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Έχει γίνει κάποια έρευνα από πλευράς του ΟΚΥπΥ και εκεί που χρειάζεται θα τοποθετηθεί».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα