ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Δαμιανός: Στόχος η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ

22 Απριλίου 2024, 21:51

images

Στόχος της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, με την παράλληλη αναβάθμισή του, διορθώνοντας τα όποια προβλήματα, ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων του Ασθενή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στη σημασία της μεταρρύθμισης στην υγεία και επεσήμανε τη συμβολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στην υλοποίησή της.

Μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΟΣΑΚ, ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει τον Μάιο να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Δαμιανός υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στην υγεία δεν πρέπει να τίθενται εν αμφιβόλω. Σημείωσε, εξάλλου, ότι πέντε χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καλύφθηκε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Τα δικαιώματα αυτά στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους διάφορους εθνικούς φορείς», σημείωσε ο κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών αποσκοπεί και το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την πλευρά του ο της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή είναι «ημέρα υπενθύμισης προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενίσχυση, βελτίωση και πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών». Σημείωσε, δε, ότι για την εφαρμογή της Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών απαιτείται σύμπραξη πολλών φορέων

«Η ΟΣΑΚ αποτελεί μοχλό πίεσης, αναδεικνύοντας περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων και απαιτώντας εφαρμογή μέτρων και δημοσιοποιώντας περιπτώσεις κατά τις οποίες το συμφέρον του ασθενή δεν λαμβάνεται υπόψη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ισότιμη πρόσβαση ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσω του ΓεΣΥ τυγχάνει πλήρους σεβασμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του μνημονίου που έχει υπογράψει η ΟΣΑΚ με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, που ήταν, όπως είπε, το επισφράγισμα μίας σύμπλευσης επί σειρά ετών, στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς σε Κύπρο και Ελλάδα.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, σημαντικός αριθμός από παραδείγματα παραπόνων και καταγγελιών για καταπάτηση δικαιωμάτων των ασθενών, τα οποία λαμβάνει η ΟΣΑΚ από ασθενείς, αλλά και από γιατρούς.

Σχετικά Άρθρα