ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λύση με συμφωνία ή με συμβιβασμό στα νοσηλευτήρια

17 Ιανουαρίου 2023, 14:28

images

Διάθεση για λύση στο πρόβλημα που προέκυψε στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ με αφορμή τη μη τήρηση δεσμεύσεων του οργανισμού για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων, διαπιστώνει ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο και το εάν υπήρξε διάθεση των δύο πλευρών για να λυθεί το ζήτημα, ανέφερε «θεωρώ ότι υπάρχει διάθεση».

«Εάν δεν υπάρξει διάθεση πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Είναι σωστό να κατανοήσουμε τα προβλήματα των δύο πλευρών και να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση», είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο για την επίσκεψη ομάδας γιατρών από το Shriners Hospital for Children.

«Εάν δεν μπορούν οι δύο αυτές πλευρές να έρθουν κοντά θα προσπαθήσουμε και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, να βρούμε μία συμβιβαστική λύση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν κατατέθηκε κάποια πρόταση χθες στη σύσκεψη για να «κατευνάσουν τα πνεύματα», ο κ. Χατζηπαντέλας δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα, αλλά ανέφερε ότι «το γεγονός είναι ότι η απεργία έγινε και τη Δευτέρα θα δοθεί η πρόταση του ΟΚΥπΥ και θα ξεκινήσουμε από την πρόταση του ΟΚΥπΥ», ωστόσο, «τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες ας το αφήσουμε πίσω», είπε.

Τη Δευτέρα η πρόταση ΟΚΥπΥ προς συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα καταθέσει πρόταση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ τη Δευτέρα, έπειτα από την σημερινή δίωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Εμείς θα προχωρήσουμε με την πρόταση μας όπως τους ενημερώσαμε χθες, θα δοθεί γραπτή δήλωση από τον ΟΚΥπΥ τη Δευτέρα και ως Υπουργείο Υγείας θα είμαστε παρόν εάν μας ζητηθεί να λάβουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία ώστε να δοθούν λύσεις και σε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι «πάγια θέση μου είναι ότι τα προβλήματα τα λύνουμε με διάλογο και όχι με απεργίες», προσθέτοντας ότι «ήταν μία θέση που έθεσα χθες σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Χθες το απόγευμα ο Υπ. Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων για εύρεση λύσης και αποφυγή της στάση εργασίας, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια από τις 08:30 - 10 :30 το πρωί.

Μικρή ταλαιπωρία ασθενών

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικράτησε στα νοσηλευτήρια και εάν υπήρξε ταλαιπωρία ασθενών, δήλωσε ότι από ενημέρωση που είχε υπήρξε μία μικρή ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά όχι σημαντική ταλαιπωρία.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα