ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Lockdown ή…υπομονή τα σενάρια για την Όμικρον

04 Ιανουαρίου 2022, 07:50

images

Διιστάμενες απόψεις επικρατούν ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, τα οποία σήμερα θα καταθέσουν εισηγήσεις ενώπιον του υπουργού Υγείας, για τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Οι δύο επικρατέστερες απόψεις αφορούν από τη μία lockdown δύο εβδομάδων, εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η Όμικρον επιβαρύνει επικίνδυνα τα νοσηλευτήρια, και από την άλλη, την επιλογή να αποκλιμακωθεί από μόνη της η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα δύο σενάρια εξαρτώνται από το χρόνο διάρκειας της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον και το χρόνο αποκλιμάκωσης της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στην επιδημιολογική ομάδα επικρατεί από τη μια η τάση που προκρίνει ένα γενικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να κτυπηθεί από την αρχή η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και ειδικά στις ΜΕΘ - οι οποίες ήδη άρχισαν να στέλνουν σήμα κινδύνου - οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η δεύτερη τάση, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη η εξάπλωση της Όμικρον μέχρι να αποκλιμακωθεί από μόνη της, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, η νέα μετάλλαξη προκαλεί πιο ήπια νόσηση από την παραλλαγή Δέλτα, κάτι που ενδεχομένως να μην έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Παρόλα αυτά, οι επιδημιολόγοι υποδεικνύουν ότι τα πάντα θα κριθούν από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, προειδοποιώντας ότι εάν ξεπεραστούν τα 6 - 7 χιλ. κρούσματα ημερησίως, τότε ενδεχομένως το επικρατέστερο σενάριο θα είναι η επιβολή ενός lockdown, δύο εβδομάδων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις χθες προς τα ΜΜΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, χωρίς όμως το κλείσιμο της οικονομίας.

Δήλωσε επίσης, ότι ανοίγουν άμεσα έξι κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα αναπτυχθούν άλλες έξι.

Χθες ανακοινώθηκαν 5,024 νέα κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 3,06% από 164,358 τεστ ανίχνευσης.

Στα θετικά της χθεσινής ημέρας είναι η μικρή μείωση στον αριθμό των εισαγωγών και των σοβαρά νοσούντων. 

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 201 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 75 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Οι νέοι περιορισμοί που τίθενται επί τάπητος

Την ίδια στιγμή, η νέα δέσμη μέτρων εντός της εβδομάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά το τσουνάμι κρουσμάτων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αλλά και των αυξημένων αριθμών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η συνάντηση του κ. Χατζηπαντέλα με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, για διαμόρφωση του νέου πακέτου μέτρων το οποίο θα τεθεί αύριο Τετάρτη ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στο μικροσκόπιο θα τεθούν μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση ατόμων στις συναθροίσεις, σε νυκτερινά κέντρα και κοινωνικές δεξιώσεις, αλλά και η μείωση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες και άλλους χώρους.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απαγόρευση της συμμετοχής πιστών στις τελετές καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, αναμένεται να συζητήσει εκ νέου με τον Αρχιεπίσκοπο, για μέτρα που θα επηρεάζουν τη λειτουργία των εκκλησιών και μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών ανά λειτουργία.

Υπουργός Υγείας και ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν και το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου αυτοπεριορισμού των θετικών ατόμων από 10 μέρες, σε 5.

Σε σχέση με τα σχολεία, οι επιδημιολόγοι κρούουν το καμπανάκι για αύξηση της μετάδοσης του ιού εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αν και στο υπουργείο Υγείας δεν γίνονται αυτή τη στιγμή σκέψεις για μέτρα που θα περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο, μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο για αύξηση των δειγματοληψιών σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Πάντως σύμφωνα με το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, χθες σημειώθηκε ρεκόρ νοσηλειών παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Ο κ. Ηλία, απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Έχουμε εννέα παιδιά που νοσηλεύουμε με COVID-19 αυτή την στιγμή, ηλικίας ενός μήνα μέχρι δέκα ετών. Τα οκτώ είναι κάτω των πέντε χρονών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ για νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός ήταν επτά παιδιά το καλοκαίρι», ανέφερε.

Ο Δρ Ηλία, ερωτηθείς σχετικά, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του κλεισίματος των σχολείων για μικρό χρονικό διάστημα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα