ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερα τα ρατσιστικά περιστατικά στα σχολεία

14 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Μικρή μείωση ρατσιστικών περιστατικών στα σχολεία σημειώθηκε κατά την τελευταία χρονιά 2020-2021, με τον αριθμό των συνολικών περιστατικών που αναφέρθηκαν αλλά και των σχολείων που υπέβαλαν ετήσια αναφορά να είναι εξίσου 124.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, κατέθεσε στοιχεία που αφορούν την αντιρατσιστική πολιτική του ΥΠΠΑΝ «Κώδικας Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού & Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών».

Στα στοιχεία που κατέθεσε, παρουσιάζεται ο αριθμός των σχολείων που υπέβαλαν στο ΥΠΠΑΝ ετήσια αναφορά για τα ρατσιστικά περιστατικά που διερεύνησαν και αντιμετώπισαν ανά αριθμό περιστατικών και ανά έτος.

Συγκεκριμένα, για το 2020-2021 ο συνολικός αριθμός ρατσιστικών περιστατικών που αναφέρθηκαν ανήλθε στα 124 καθώς επίσης 124 σχολεία υπέβαλαν ετήσια αναφορά για τα περιστατικά αυτά. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, 2019-2020, υπέβαλαν αναφορά 129 σχολεία και ο συνολικός αριθμός περιστατικών ήταν 245.

Σημειώνεται ότι από το 2015 έως το 2020, τόσο τα σχολεία που υπέβαλαν ετήσια αναφορά όσο και τα ρατσιστικά περιστατικά που αναφέρθηκαν αυξάνονταν σημαντικά. Κατά το 2018-2019 αναφέρθηκαν τα περισσότερα ρατσιστικά περιστατικά, σύνολο 357.

Κύριοι λόγοι η εθνικότητα και η εμφάνιση 

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, τα κυριότερα χαρακτηριστικά στα οποία βασίστηκε η ρατσιστική συμπεριφορά για τα πλείστα περιστατικά, όπως προκύπτουν από τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τα σχολεία αφορούν την εθνικότητα, την εμφάνιση, την ηλικία, το φύλο, τη γλώσσα και τις ικανότητες.

Από το 2015 έως το 2021, τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν περισσότερο ήταν η εθνικότητα και η εμφάνιση.

Σημειώνεται, εντούτοις, ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για γενικεύσεις αναφορικά με τη μορφή και τη συχνότητα των ρατσιστικών περιστατικών που καταγράφονται στα σχολεία, λόγω των προκλήσεων που παρατηρούνται στην καθολική εφαρμογή της πολιτικής.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι η αντιρατσιστική πολιτική του ΥΠΠΑΝ «Κώδικας Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού & Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών» θεωρείται υποχρεωτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ για τα σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Συνεπώς, αναμένεται από όλα τα σχολεία να εφαρμόζουν την αντιρατσιστική πολιτική, ως μία από τις βασικές πολιτικές του ΥΠΠΑΝ.

31 σχολεία προς υποστήριξη αντιρατσιστικής πολιτικής 

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, για τη φετινή σχολική χρονιά, 2021-2022, στο Δίκτυο σχολείων που συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για υποστήριξη της εφαρμογής της αντιρατσιστικής πολιτικήςσυμμετέχουν 31 σχολεία, τα οποία είναι: Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, Γυμνάσιο Δροσιάς, Γυμνάσιο Καθολικής, Γυμνάσιο Πλουμιδιών, Γυμνάσιο Σολέας, Γυμνάσιο Ύψωνα, Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Δ' (Κα), Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε' - Άκη Κλεάνθους, Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Kb), Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη, Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Δ' (Kb), Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα – Μελέτειον, Δημοτικό Σχολείο Μανδριών, Δημοτικό Σχολείο Ορούντας, Δημοτικό Σχολείο Παλόδειας, Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου, Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς, Δημοτικό Σχολείο Τραχωνίου Β', Δημοτικό Σχολείο Φάρμακα – Καμπιού, Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος, Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκωσίας, Θέκλειο Γυμνάσιο, Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, Λύκειο Αγίου Νικολάου, Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Λύκειο Μακαρίου Γ', Λύκειο Παλουριώτισσας, Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοφάγου.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα