ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγοστά τα κρούσματα κορωνοϊού στα πανεπιστήμια

01 Νοεμβρίου 2021, 07:40

images

Θετική κρίνεται μέχρι στιγμής η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στα πανεπιστήμια με τα κρούσματα που καταγράφονται να είναι λιγοστά.

Η αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά κυρίως, η προϋπόθεση της προσκόμισης πιστοποιητικού Cοvid “SafePass” στην είσοδο, έχουν ως αποτέλεσμα την καλή επιδημιολογική εικόνα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας όπως υποδεικνύουν οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch αναφέρει ότι «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ καλά».

«Η απόφαση για τα safepass αποδεικνύεται σοφή καθώς αυξήθηκαν πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού. Το 92% των φοιτητών που έρχονται στα μαθήματα είναι είτε εμβολιασμένοι-η συντριπτική πλειοψηφία-είτε νοσήσαντες γύρω στο 11%, ενώ όταν είχαμε ξεκινήσει το ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών ήταν 50%», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι έγινε καμπάνια ενημέρωσης, διαδικτυακές παρουσιάσεις για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ έχει λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο, κάτι που όπως ανέφερε, βοήθησε σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει ότι «έχουμε πολύ αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα ανέρχεται σε 9 χιλ. άτομα και από την αρχή του εξαμήνου μέχρι τώρα, είχαμε 4 μόλις κρούσματα. Μόνο ένα άτομο δηλώθηκε ως στενή επαφή λόγω των αυστηρών μέτρων», τονίζει.

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι εργασίες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διεξάγονται κανονικά χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση της πανδημίας που στηρίζεται στο πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας και του κράτους. Το πρωτόκολλο αφορά τόσο τους φοιτητές, όσο και τους καθηγητές. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει ένα Portal με πληροφορίες για τον κορωνοϊό το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σχετικά έντυπα που χρειάζονται», επισημαίνει.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, σημειώνει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021, πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων.

«Το εξάμηνο άρχισε πολύ ομαλά και επικρατεί ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιστρέφουμε στην κανονικότητα και βλέπουμε να είναι διάχυτος ο ενθουσιασμός των φοιτητών/τριών που μετά από τρία εξάμηνα διαδικτυακής διδασκαλίας επανέρχονται στον φυσικό χώρο του Πανεπιστημίου», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν έχει επηρεαστεί από κρούσματα κορωνοϊού, καθώς τηρείται πολύ αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους.

«Για την είσοδο απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού Cοvid “SafePass”. Αν οποιοσδήποτε φοιτητής είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού μπορεί να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω ψηφιακών εργαλείων και των υβριδικών αιθουσών διδασκαλίας του Πανεπιστημίου. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό, που έχει τη δυνατότητα να εργάζεται εξ αποστάσεως», αναφέρει.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο έχει υιοθετήσει την πρόνοια του διατάγματος του Υπουργού Υγείας για πληρότητα των αιθουσών διδασκαλίας με μέγιστο τα δύο τρίτα (2/3) της χωρητικότητας τους.

Έχει αποφασιστεί, τέλος, η στήριξη και προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας μέσω walk- in εμβολιασμού για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, ακαδημαϊκό, διοικητικό και άλλο προσωπικό). Ο εμβολιασμός προγραμματίζεται για την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου με εμβόλια της Pfizer - BioNTech για άτομα που δεν εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα ή έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση αλλά όχι τη 2η ή είναι άνω των 60 ετών και θα εμβολιαστούν με την 3η δόση.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του UCLan Πανίκος Πουτζιουρής, σημειώνει στη StockWatch ότι «η μικτή μέθοδος διδασκαλίας σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση στο σχέδιο υγείας και ασφαλείας του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους κανονισμούς του Yπουργείου έχει αποδώσει».

«Δεν είχαμε κρούσματα και θα ήθελα να εξάρω την ωριμότητα και συνεργασία της κοινότητας των φοιτητών μας που ακολουθούν κατά γράμμα το πρωτόκολλο», ανέφερε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα