ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λεπτομέρειες σχεδίου επιδότησης ασθενών και συνοδών - Ικανοποιείται πάγιο αίτημα ΟΣΑΚ

26 Μαρτίου 2024, 13:30

images

Πολύ λογικό χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, το αίτημα για κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες.

Μετά από συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι «συζητήσαμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα».

«Στόχος είναι να λύνουμε προβλήματα, για να φέρουμε εις πέρας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ασθενείς να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας»,υπογράμμισε.  

Παράλληλα ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια του σχεδίου αφορούν το οικογενειακό εισόδημα του ασθενούς, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €100.000 και σημείωσε ότι στις περιπτώσεις ανηλίκων δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Το σχέδιο εγκρίθηκε στις 13 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από πλευράς του, ο  πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «από τις 19/3 η ταλαιπωρία που αντιμετώπιζαν οι ασθένειες να μην μπορούν να έχουν συνοδό μαζί τους στο εξωτερικό, ανήκει πλέον στο παρελθόν».

«Με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, από τις 19 του μήνα και μετά οποιοσδήποτε ασθενής πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία, θα μπορεί να έχει συνοδό», είπε.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπ. Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, το 2023 παραπέμφθηκαν συνολικά 1523 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία σε πανεπιστημιακές κλινικές και κέντρα αναφοράς σε Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο θα καλύπτει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για τους ασθενείς και έναν συνοδό τους, όπως και το κόστος διαμονής και διατροφής, κατά την περίοδο της παραμονής τους στο εξωτερικό.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα