ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λειτουργία πλατφόρμας για διαχείριση υδάτινων πόρων

24 Ιουνίου 2022, 10:34

images

Υπογράφηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου κοινή διακήρυξη μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Ομάδας Ανάπτυξης (GID) για την ανάπτυξη πλατφόρμας διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Η κοινή διακήρυξη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής υπογράφηκε από τον πρόεδρο του GID,  François Guinot, και τον προέδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Υδρο-διπλωματία και Δίκτυο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή - Προς μια Περιφερειακή Συνεργασία».

Συγκεκριμένα, η κοινή αυτή διακήρυξη περιλαμβάνει τη λειτουργία πλατφόρμας, η οποία θα προσελκύει ειδικούς σε θέματα διαχείρισης των υδάτων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα λειτουργεί και ως χώρος καινοτόμων λύσεων και στρατηγικών συνεργασιών με περιφερειακούς οργανισμούς. Παράλληλα, η εν λόγω πλατφόρμα θα φιλοξενεί τα αποτελέσματα αρχαιολογικών ερευνών, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας των χωρών της Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του GID, François Guinot υπέδειξε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας του GID με το Ινστιτούτο Κύπρου, για αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα ερευνητικό κέντρο υψηλού επιπέδου και μέσα από αυτή τη συνεργασία μας ενδιαφέρει να θέσουμε την έρευνα σε πρακτική εφαρμογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι με την υπογραφή της διακήρυξης επισημοποιείται και ανανεώνεται η υπόσχεση να εργαστούν μαζί οι δυο οργανισμοί, όχι μόνο στο επίπεδο της Υδροδιπλωματίας, αλλά και για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Η κλιματική αλλαγή προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις και ελπίζω ότι όλοι θα συμβάλουμε παρέχοντας πρακτικές λύσεις», ανέφερε ο κύριος Παπανικόλας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία σε θέματα υδάτινων πόρων της Μεσογείου, παρουσιάζοντας παράλληλα καινοτόμες λύσεις και προτάσεις για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των εθνικών και διασυνοριακών λεκανών απορροής, σε σχέση με το «Πρόγραμμα Σύμπραξης Υδρο-διπλωματίας» (HPP), που αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ακόμη, τέθηκαν και προβληματισμοί σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενων συγκρούσεων για τους υδάτινους πόρους, οι οποίες δημιουργούν κινδύνους για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των χωρών της Μεσογείου. Συζητήθηκε επίσης, το Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή των πολιτικών για τους υδάτινους πόρους, καθώς και λύσεις για την αναζωογόνηση του θαλασσινού νερού.

Παράλληλα, έγινε σαφής αναφορά στην εφαρμογή χρηστής διακυβέρνησης στο θέμα των διασυνοριακών υδάτινων πόρων, ενέργεια που στοχεύει στη διατήρηση, αποκατάσταση και ενίσχυση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.


Σχετικά Άρθρα