ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λ. Φουρλάς: Δεν πρέπει να περιμένουν φάρμακα οι καρκινοπαθείς

08 September 2023, 17:17

images

Στην ανάγκη για έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για καταπολέμηση του καρκίνου, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκδήλωση με  θέμα «Πως μπορεί η φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ να είναι επιτυχής προς όφελος των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν με καρκίνο», έγινε στο πλαίσιο του Χρυσού Σεπτέμβρη, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει ο διάλογος γύρω από την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η επιτάχυνση της έγκαιρης πρόσβασης σε καινοτόμα, ασφαλή και υψηλής ποιότητας φάρμακα.

«Ο χρόνος είναι κρίσιμος για την καταπολέμηση του καρκίνου και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να  έχουν πρόσβαση σε θεραπείες. Η συνεργασία των κρατών μελών και η ανταλλαγή δεδομένων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ως πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωβουλευτών που μάχονται κατά του καρκίνου, είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα στους ασθενείς και τις οικογένειες τους και να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στην Επιτροπή Καταπολέμησης του Καρκίνου στο Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε ο κ. Φουρλάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και οι εισηγητές εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος EU4Health, υποστηρίζονται έργα που εστιάζουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεαρών επιζώντων από καρκίνο.

«Στόχος είναι η ψυχολογική υποστήριξη αλλά και η ομαλή επανένταξη των επιζώντων στην κοινωνία.  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και η μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια ισχυρή ένωση στον τομέα της Υγείας», είπε.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρέμβαση οργανωμένων γονέων παιδιών με καρκίνο, οι οποίοι τόνισαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προς διευκόλυνση των διαδικασιών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τέλος, οι δράσεις του Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες» με εμπνευστή τον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, προβλήθηκαν σε ένα σύντομο βίντεο με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο του που είναι η στήριξη των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα