ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΚΥΣΟΑ: Τάσσεται υπέρ της αποϊδρυματοποίησης

28 September 2023, 19:37

images

Τη διαφωνία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αγορά πέντε κτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες ενήλικων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), διατύπωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χριστάκης Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με μια από τις βασικότερες διεκδικήσεις του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες, αυτήν που αφορά την αποϊδρυματοποίηση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΚΥΣΟΑ διεκδικεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας επαρκώς χρηματοδοτούμενης στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης για σκοπούς διασφάλισης του ίσου δικαιώματος των πολιτών να ζουν στην κοινότητα, με επιλογές ίσες με άλλους, και τη λήψη αποτελεσματικών και κατάλληλων μέτρων διευκόλυνσης της πλήρους ενσωμάτωσης και συμμετοχής τους στην κοινότητα.

Εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες με τις πολιτικές ιδρυματοποίησης που υλοποιούνται στην Κύπρο, τη σύσταση ή ακόμα και την επιβολή στα άτομα με αναπηρίες εγκλεισμού σε διάφορα ιδρύματα όπως είναι για παράδειγμα οι κλειστές δομές 24ωρης φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Σημείωσε ότι η ΚΥΣΟΑ θεωρεί ότι μόνο με τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες και τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση στρατηγικής και πολιτικών μετάβασης από την ιδρυματική φροντίδα, στη φροντίδα μέσα στην κοινότητα με ταυτόχρονη παραχώρηση σε αυτούς επαρκούς στέγης και κοινωνικοοικονομικής υποστήριξης, θα καταστεί δυνατό να προετοιμάζονται κατάλληλα για να ζουν ανεξάρτητοι και να πραγματώνεται η ενσωμάτωσή τους μέσα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη ο περιορισμός τους σε τέτοιου είδους διαχωριστικές κλειστές δομές, αφήνει τους πολίτες με αναπηρίες εκτεθειμένους σε «κάθε είδους κίνδυνο, όπως κοινωνική απομόνωση, εξευτελισμούς, φτώχεια, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, ακόμη και θάνατο».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ΚΥΣΟΑ απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές εδράζονται στις διεθνείς συμβάσεις που επικύρωσε και μεταξύ άλλων διαλαμβάνουν «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Πρόσθεσε πως οι πολίτες που ζουν απομονωμένοι από την ευρύτερη κοινότητα, αναγκάζονται να ζουν μαζί με άλλους ενάντια στη θέλησή τους, στερούνται του δικαιώματος ελέγχου της ζωής τους και των αποφάσεων που τους αφορούν. Πρόκειται, όπως είπε, για πολίτες που ανήκουν στις πιο περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στους οποίους περιλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, τα παιδιά, οι άστεγοι και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που υποχρεώνονται να ζουν απομονωμένοι σε στέγες αναπήρων ή κλειστές δομές και ιδρύματα.

Σχετικά Άρθρα