ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΚΥΣΟΑ: Δεκάδες καταγγελίες για δικαιώματα ΑμεΑ

06 Ιουλίου 2023, 18:53

images

H Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι συνεχίζουν να φτάνουν στα γραφεία της, σε καθημερινή βάση δεκάδες καταγγελίες, παράπονα και αναφορές για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες.

Πρόσθετει ότι οι περισσότερες από τις καταγγελίες, παράπονα και αναφορές αφορούν την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων του Υφυπουργείου Πρόνοιας, η οποία, σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, αντιμετωπίζει με σκληρότητα τα άτομα με αναπηρίες και δεν σέβεται τα δικαιώματά τους.

Αναφέρει περαιτέρω ότι μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (συντάξεις αναπηρίας και ανικανότητας, επιδόματα ασθενείας κλπ.).

Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι δεκάδες από τις πιο πάνω περιπτώσεις αφορούν και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, σε σχέση με αιτήματα που υποβάλλονται σε Υπηρεσίες και άλλες αρχές της χώρας λόγω αρμοδιότητας και ότι ορισμένες από αυτές αφορούν απευθείας το Τμήμα αυτό, όπως ζητήματα εξευτελιστικής μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρίες από τις επιτροπές αξιολόγησης, ζητήματα απρεπούς συμπεριφοράς των επαγγελματιών που μετέχουν στα ιατροσυμβούλια, ειρωνεία και προσβλητικές ερωτήσεις ή ερωτήσεις που δεν σχετίζονται με την αναπηρία.

Αναφέρει ακόμα πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με την υποστήριξη της ΚΥΣΟΑ προσφεύγουν στο δικαστήριο ως ύστατο μέσο για να βρουν το δίκαιο τους.

Σημειώνοντας ότι περισσότερες από 600 περιπτώσεις εκκρεμούν στους φακέλους της Συνομοσπονδίας, που αδυνατεί να τις διερευνήσει σε βάθος, επειδή δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού, ανακοίνωσε πως αναμένεται ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, με την πρόσληψη μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος 50 Συμβούλων για σκοπούς υποστήριξης της λήψης αποφάσεων και διερεύνησης τρόπων διεκπεραίωσης των διεκδικήσεων των πολιτών με αναπηρίες ενώπιον των αρμοδίων αρχών.

Τέλος, η ΚΥΣΟΑ απολογείται στα άτομα με αναπηρίες που διαμαρτύρονται για την αδυναμία της Συνομοσπονδίας να τους στηρίξει στο βαθμό που θα ήθελαν.

Σχετικά Άρθρα