ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυριακίδου: Στα 5 ανέρχονται τα θεραπευτικά σχήματα για την Covid

17 Δεκεμβρίου 2021, 06:42

images

Στα πέντε ανέρχονται πλέον τα θεραπευτικά σχήματα που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της σχετικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που είχε τεθεί για το 2021, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) της έγκρισης ακόμα δύο θεραπευτικών αγωγών.

Όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου, το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει πλέον «ένα ευρύ φάσμα των πλέον υποσχόμενων φαρμάκων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε διαφορετικά στάδια και σοβαρότητα, είτε στο σπίτι είτε στα νοσοκομεία», ενώ προανήγγειλε πως τους επόμενους μήνες ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως ο παράγοντας που οδήγησε στην επιτυχημένη προμήθεια εμβολίων για την ΕΕ, έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα και σε σχέση με τις θεραπείες. Ο παράγοντας αυτός, τόνισε, είναι η αρχή πως μαζί τα κράτη μέλη μπορούν να πετύχουν περισσότερο.

«Κοινή επιστημονική αξιολόγηση, εντοπισμός των υποψήφιων θεραπειών, κοινή διαπραγμάτευση και προμήθεια μαζί με και εκ μέρους των κρατών μελών. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας εν δράσει»,  ανέφερε η Επίτροπος.

Όπως είπε, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο συμφωνίες κοινής προμήθειας, ενώ αυτή την εβδομάδα δρομολογήθηκαν νέες για τα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022.

Η Επίτροπος τόνισε πως το κύμα των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, με τις επιπτώσεις των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον να φέρνουν αύξηση των σοβαρών ασθενειών και των νοσηλειών.

«Το μήνυμα για όλους είναι ξεκάθαρο: Εμβολιαστείτε και κάνετε ενισχυτικές δόσεις, καθώς ο εμβολιασμός παραμένει ο κύριος τρόπος προστασίας από τη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα