ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυριακίδου: Η ασφάλεια των εμβολίων δεν είναι διαπραγματεύσιμη

09 September 2020, 14:31

images

"Η Koμισιόν κατέστησε σαφές από την αρχή, και το επανέλαβε αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι διαπραγματεύσιμη για εμάς", δήλωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στην ανακοίνωση της AstraZeneca για προσωρινή αναστολή δοκιμών του εμβολίου της.

"Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και είναι θεμελιώδης απαίτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο να φτάσει στις αγορές της ΕΕ", τονίζει.

"Προτού διατεθούν για αγορά και χρήση, οποιοσδήποτε υποψήφια εμβόλια COVID-19 θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της επιστημονικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να λάβουν άδεια κυκλοφορίας" λέει.

"Είναι σαφές ότι εάν εντοπιστούν σοβαρές παρενέργειες, το εμβόλιο δεν θα διατεθεί για χρήση στην ΕΕ. Ενώ ένα εμβόλιο αντιπροσωπεύει την πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου από την πανδημία COVID-19, η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα και θέλω να είμαι σαφής ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό", τονίζει η Επίτροπος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί φυσικά πολύ προσεκτικά τη συγκεκριμένη κατάσταση.

"Παραμένουμε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς αναλύει λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναβολή των κλινικών δοκιμών σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που κανονικά θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή και ένα μόνο συμβάν δεν επαρκεί για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος", τονίζει ο εκπρόσωπος.

"Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι, ενώ ένα εμβόλιο αντιπροσωπεύει την πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου από την πανδημία COVID-19, η ασφάλεια των πολιτών είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η Κομισιόν δεν θα συμβιβαζόταν ποτέ σχετικά με αυτό ούτε θα έκοβε δρόμο όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να υποβληθούν σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ή με το χρόνο που απαιτείται για να διασφαλιστεί αυτό σε κλινικές δοκιμές", τονίζει.

"Η ασφάλεια είναι θεμελιώδης απαίτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο πριν φτάσει στις αγορές της ΕΕ. Προτού διατεθεί για αγορά και χρήση, οποιοσδήποτε υποψήφιο εμβολίο COVID-19 θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και τα όρια αποδεικτικών στοιχείων της επιστημονικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να λάβει άδεια κυκλοφορίας. Είναι σαφές ότι εάν εντοπιστούν σοβαρές παρενέργειες, το εμβόλιο δεν θα διατεθεί για χρήση στην ΕΕ", σημειώνει.

"Επιπλέον, υπάρχουν πλήρεις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση του εμβολίου μετά την άδεια κυκλοφορίας. Η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη να επενδύει σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υποψηφίων εμβολίων, κατασκευασμένο με διαφοροποιημένες τεχνολογίες και πλατφόρμες για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πιθανότητα εύρεσης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο θα είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης στην υγεία", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα