ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κύπρος: Από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στην ΕΕ

24 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο ανέρχεται στα 82,2 έτη και είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Η μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη κατά περισσότερο από 20% από το 2004, έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Υγεία της ΕΕ για την Κύπρο, η κυριότερη αιτία προλαμβανόμενης θνησιμότητας είναι οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και η θνησιμότητα από διαβήτη, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ.

Το ποσοστό θνησιμότητας από διαβήτη είναι το υψηλότερο στην ΕΕ (53 ανά 100 000 κατοίκους το 2016 έναντι 22 στην ΕΕ κατά μέσο όρο).

Πιο αναλυτικά, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 80,9 έτη. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε έτη από το 2000, με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι στην ΕΕ.

Εισόδημα και καλή υγεία

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα του κυπριακού πληθυσμού δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ωστόσο, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά είναι μικρότερα στα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Παρατηρούνται επίσης διαφορές όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα.

Πέραν του μεγάλου προσδόκιμου ζωής, η υγεία της συντριπτικής πλειονότητας των Κυπρίων είναι καλή. Συνολικά, 78% του κυπριακού πληθυσμού αναφέρει ότι η υγεία του είναι καλή, έναντι περίπου 70% στην ΕΕ.

Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι καλή.

Συγκεκριμένα, μόνο το 65% των ατόμων από ομάδες με χαμηλό εισόδημα ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν καλή το 2017, σε σχέση με το 86% των ατόμων από ομάδες με υψηλό εισόδημα.

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Κύπρο με την πάροδο των χρόνων, καταδεικνύουν και τα στοιχεία υγείας και νοσοκομείων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Κύπρου, το 2018, το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες ανήλθε στα 80,7 έτη. Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στους άντρες, με μέσο όρο 84,6 χρόνια ζωής.

Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε περισσότερο παρά στις γυναίκες.

Στοιχεία από Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου





























Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα