ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κύπριοι ψυχολόγοι: Παιχνίδι καρτών για κατανόηση συναισθημάτων

15 September 2021, 06:00

images

Ψυχολόγοι από την Κύπρο ανέπτυξαν το Ubobox - ένα ψυχοθεραπευτικό εργαλείο - κουτί καρτών για την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

Πρόσφατα έχει δοθεί άδεια για τη χρήση του Ubobox ως Επίσημο Αναγνωρισμένο Προϊόν από το EFPSA (European Federation of Psychologists Students Associations) ως ψυχοεκπαιδευτικό εργαλείο. Aπευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & ειδικής αγωγής όπως Ψυχολόγους, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, γονείς, θεατρολόγους κ.ά.

Στόχος μέσω των καρτών είναι η κατανόηση των συναισθημάτων και του σκοπού των συναισθημάτων. Το «παιχνίδι» είναι διασκεδαστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από γονείς όσο και από επαγγελματίες ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές για την κατανόηση των συναισθημάτων του συνομιλητή/ του παιδιού.

Ο ειδικός συνθετικός ψυχοθεραπευτής και κλινικός ψυχολόγος κος Ευάγγελος Ορφανίδης σε δηλώσεις στο YgeiaWatch μας ενημερώνει περεταίρω για την χρηστικότητα:

«Μετά από πολυετή έρευνα έχουμε δημιουργήσει το κουτί των συναισθημάτων - Ubobox. Πρόκειται για ένα κουτί συναισθημάτων με σκοπό την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της αυτογνωσίας, της ενσυναίσθησης και στην έκφραση-αναγνώριση των συναισθημάτων», αναφέρει ο κ. Ορφανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το κουτί περιλαμβάνει 50 έγχρωμες κάρτες που απεικονίζουν τα συναισθήματα, οδηγίες για βιωματικές και ψυχοδιδακτικές δραστηριότητες και αποφθέγματα. Είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Περιφερειακό Δίκτυο της SEPI (The Society for the Exploration of Psychotherapy Integration) ως ψυχοεκπαιδευτικό εργαλείο.

«Πρόσφατα έχουμε συνάψει συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Federation of Psychologists Students' Associations (EFPSA) και μας έχει δοθεί σχετική άδεια για να τοποθετήσουμε τον όρο Επίσημο Αναγνωρισμένο Προϊόν στο κουτί ως ένδειξη της αποτελεσματικότητας του εργαλείου. Ο οργανισμός αυτός αποτελείται από 33 μέλη συμπεριλαμβανομένων και του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου & Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Ψυχολογίας», αναφέρει.

Οι κάρτες ως μέσο ανάδυσης συναισθημάτων 

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, μπορούμε να ενσωματώσουμε τις κάρτες στην ευρύτερη συμβουλευτική διαδικασία ως μέσω έκφρασης και αναγνώρισης συναισθημάτων. Για παράδειγμα, στην ψυχοθεραπεία οι κάρτες είναι ένα καλό μέσο ανάδυσης βαθύτερων σκέψεων, αναμνήσεων ακόμη και ενδοψυχικών συγκρούσεων.

Σε ότι αφορά τη διάγνωση μέσω των καρτών, όπως μας ενημερώνει ο ειδικός, αυτό εξαρτάται από το πως ο ψυχοθεραπευτής επιθυμεί ή κρίνει να το εντάξει στη θεραπευτική του προσέγγιση. Μια απλή χρήση είναι να το χρησιμοποιεί κάποιος ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνεδρία ως αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων.

«Δείχνουμε για παράδειγμα τις κάρτες στην/ον θεραπευόμενη/ο και της/του ζητάμε να απαντά τις ερωτήσεις για κάθε συναίσθημα χωρίς να φιλτράρει την απάντηση - σαν ελεύθερο συνειρμό. Αυτό βοηθά το άτομο να κάνει διαπιστώσεις για τον τρόπο σκέψης του όπως επίσης και να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του. Η διαδικασία αυτή είναι μέρος μιας συμβατικής ψυχοθεραπείας».

Το Ubobox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη. Υπάρχουν πολύ λίγες ερωτήσεις, όπως μας ενημερώνει σε περίπλοκα συναισθήματα όπως το δέος που ίσως κάποια παιδιά να δυσκολευτούν να απαντήσουν τις ερωτήσεις που αναγράφονται στις κάρτες αλλά αυτό εναπόκειται στον γονιό/ειδικό κατά πόσο θέλει να τις δοκιμάσει ή να τις προσπεράσει.

Καθένας μπορεί να προμηθευτεί το Ubobox διαδυκτιακά από την ιστοσελίδα www.ubobox.com ή απευθείας από τον σύνδεσμο www.ubobox.com/product/eig με δωρεάν αποστολή σε όλη την Ευρώπη, διαθέσιμο στα Ελληνικά. Ενδείκνυται τόσο για ατομική όσο και ομαδική χρήση.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα