ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτυπούν καμπανάκι για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

27 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Αυξημένα παρουσιάζονται το καλοκαίρι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), με τους ειδικούς να κτυπούν καμπανάκι για τις επιπτώσεις στη υγεία από την «ελεύθερη» σεξουαλική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνουν, τα ΣΜΝ αυξάνονται το καλοκαίρι γιατί οι άνθρωποι λόγω διακοπών έχουν την τάση να είναι πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Δρ Γαβριήλ Καλακουτής, Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής Μαιευτικής Εταιρείαςαναφέρεται στα πιο συχνά ΣΜΝ όπως είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τα οξυτενή κονδυλώματα, οι τριχομονάδες, η γονόρροια, τα χλαμύδια, οι ηπατίτιδες Β και Γ, το Aids και η Σύφιλη.

Εξηγεί ότι όσον αφορά τον έρπη των γεννητικών οργάνων, ο σύντροφος που το μεταδίδει, μπορεί να μην έχει συμπτώματα αλλά το άτομο που θα το κολλήσει θα παρουσιάσει μικρές φυσαλίδες, πολύ επώδυνες που μπορεί να σπάσουν σε 24 ώρες.

«Σε αντίθεση με τον έρπη, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τα άτομα μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Είναι ένας ιός που οι πιο πολλοί από εμάς τον έχουμε και θα τον αποβάλουμε αλλά σε μερικούς που θα επιμένει, ίσως προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί.

Όσον αφορά τα οξυτενή κονδυλώματα, εξήγησε ότι προέρχονται από τον ιό HPV και παρουσιάζονται με μικροογκίδια  στα γεννητικά όργανα που μπορεί να φαίνονται αποκρουστικά.  Oι Τριχομονάδες είναι ένα παράσιτο και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή δύσοσμα κολπικά υγρά.

Αναφορικά με την γονόρροια, ο Δρ Καλακουτής εξήγησε ότι μπορεί να εμφανιστεί δέκα – δεκαπέντε μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή με το μολυσμένο άτομο και προκαλεί  ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο στη γυναίκα και από το πέος στον άνδρα.  Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει και δυσουρία στον άνδρα.

Τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, σίγουρα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή διότι όταν προληφθούν έγκαιρα, θεραπεύονται σχεδόν στο 100%.

Σε σχέση με τα χλαμύδια, ο ειδικός αναφέρει ότι δεν προκαλούν έλκη αλλά κίτρινες ή λευκωπές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο για την γυναίκα και από το πέος για τον άνδρα.

Προσθέτει ότι εάν δεν διαγνωστούν και θεραπευτούν, μπορεί να προκαλέσουν το κλείσιμο των σαλπίγγων.

«Σάλπιγγες είναι αυτές που μεταφέρουν το ωάριο από τις ωοθήκες προς τη μήτρα που συναντά το σπέρμα και γίνεται η γονιμοποίηση. Έτσι τα χλαμύδια μπορεί να φέρουν στείρωση κλείνοντας τις σάλπιγγες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το κάψιμο κατά την ούρηση, πόνος στη σεξουαλική επαφή, πόνος του άντρα στους όρχεις, δύσοσμες εκκρίσεις, εξανθήματα και σπυράκια», εξήγησε.

Σημειώνει ότι τα ΣΜΝ συνήθως μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή όχι μόνο κολπική αλλά και με πρωκτική και στοματική.

«Πάντα πρέπει να γίνεται χρήση προφυλακτικού, έστω και εάν τα άτομα έχουν μόνιμη σχέση. Δεν προφυλάσσει 100% από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθεί κάποιος από αυτά», είπε.

Σύμφωνα με τον Δρ Καλακουτή, λόγω επίσης της υγρασίας και της θερμότητας, δημιουργούνται οι συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων.

Ουρολοίμωξη ή ΣΜΝ

Αναφερόμενος στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο Δρ Καλακουτής επεσήμανε και μια σύγχυση που παρατηρείται ανάμεσα στον κόσμο.

Εξηγώντας, σημείωσε ότι κάποια ΣΜΝ εμφανίζουν κοινά συμπτώματα με την ουρολοίμωξη.

«Πολλές γυναίκες πάνε απλά στο φαρμακείο με συμπτώματα φαγούρας και τους δίνουν κρέμα για μύκητες ενώ μπορεί να είναι ουρολοίμωξη η οποία χρειάζεται αντιβίωση», επισημαίνει.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης είναι κάψιμο κατά την ούρηση, αιματουρία, συχνοουρία, πόνος στην κάτω κοιλία κατά την ούρηση.

«Είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση προφυλακτικών και η τήρηση υγιεινών πρακτικών κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Εάν υπάρχει υποψία για μόλυνση, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή και διάγνωση, καθώς ορισμένες ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και  προβλήματα υγείας αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως», κατέληξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα