ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτυπούν καμπανάκι για θερμοπληξία

03 Αυγούστου 2022, 12:00

images

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας θα πρέπει να μας θορυβήσει τονίζει ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός στο Τμήμα Μετεωρολογίας Μιχάλης Μούσκος, καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα θερμοπληξίας ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, «πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών», αν και το φετινό καλοκαίρι δεν είναι πιο θερμό σε σχέση με προηγούμενα, καθώς «δεν έχουμε δει τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πάνω από 42-43 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Μούσκος εξήγησε ότι ο καύσωνας είναι συνδυασμός τριών παραμέτρων, της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του ανέμου, διευκρινίζοντας ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας αυτό το διάστημα εκδίδει κίτρινες προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες, όχι για καύσωνα.

«Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες έχουμε αυξημένη δυσφορία λόγω και των τριών αυτών παραγόντων, η δυσφορία μέχρι προ ολίγων ημερών δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα», σχολίασε, σημειώνοντας ότι διανύαμε ένα ήπιο καλοκαίρι με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή και ότι γενικά το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θερμό.

Διανύουμε την πιο θερμή περίοδο του χρόνου

Όπως ανέφερε ο κ. Μούσκος, τώρα διανύουμε την πιο θερμή περίοδο του χρόνου στατιστικά και κλιματολογικά, περίπου από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι η μέση τιμή της θερμοκρασίας για περιοχές του εσωτερικού αυτή την περίοδο, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, ανέρχεται στους 38 βαθμούς - μια πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε 40-41 βαθμούς, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε θερμοκρασίες κοντά στους 39 βαθμούς.

«Υπάρχει μια παρατεταμένη τάση υψηλών θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας αυτές τις μέρες. Αυτό δεν φαίνεται να υποχωρεί, τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο», ανέφερε, εξηγώντας ότι η υγρασία συμβάλλει και αυτή στην αυξημένη αίσθηση δυσφορίας που υπάρχει.

Ο κ. Μούσκος δήλωσε επίσης ότι το καλοκαίρι δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό από δω και πέρα, και ότι τα εποχικά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού δεν δείχνουν αυτή την τάση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, διότι το εποχικό μοντέλο λαμβάνει υπ’ όψιν πολλές παραμέτρους που μπορεί να αλλάζουν», εξήγησε.

Όσον αφορά την αίσθηση των πολιτών ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια απάντησε ότι «ίσως να ευσταθεί αυτή η αίσθηση».

Υπέδειξε ότι έχουν αυξηθεί τα ΜΜΕ και έχουν αυξηθεί και οι πληροφορίες που δίνονται για τον καιρό, και από το Τμήμα Μετεωρολογίας και από τα ΜΜΕ λόγω του ενδιαφέροντος του κόσμου. «Αυτό που παρατηρούμε παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τέτοια φαινόμενα ίσως αρχίζουν να γίνονται πιο παρατεταμένα, δηλαδή να έχουν αυξημένη χρονική συχνότητα και διάρκεια. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο, ανέφερε, καθώς ούτως ή άλλως, το κυπριακό καλοκαίρι είναι ξηρό.

«Θα πρέπει να εξετάσει κανείς μια μεγάλη χρονική περίοδο 20-30 ετών, και όχι 2-3, για να δει ποια τάση διαμορφώνεται κλιματολογικά», επεσήμανε.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή όσο τα προηγούμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει από την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι μελλοντικά θα πρέπει να αναμένουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη διάρκεια αυτών των θερμοκρασιών. 


Σχετικά Άρθρα