ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτύπησε καμπάνα ελπίδας στο Μακάρειο Νοσοκομείο

19 Μαΐου 2023, 13:47

images

Καμπάνα ελπίδας για τα παιδιά που παλεύουν με λευχαιμία και καρκίνο, ήχησε σήμερα στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην τελετή δωρεάς συμβολικής καμπάνας για τα παιδιά, από τον Νεόφυτο Νεοφύτου, ο οποίος έχει νικήσει τη μάχη με τη λευχαιμία 30 χρόνια πριν.

Ο Νεόφυτος Νεοφύτου, στις 19 Μαΐου του 1993 σε ηλικία 11 χρονών πέρασε για πρώτη φορά την είσοδο του Μακάρειου Νοσοκομείου αφού είχε διαγνωστεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και νοσηλευόμενος στην παιδογκολογική κλινική , κατάφερε να τη νικήσει.

Επίσης σε ηλικία 14 ετών, το 1996, διαγνώστηκε ξανά με την ίδια νόσο, περνώντας έναν δύσκολο αγώνα με αρκετές παρενέργειες και επιπτώσεις από τις χημειοθεραπείες, όμως κατάφερε να νικήσει τη μάχη και τις δύο φορές.

Σε δηλώσεις του, κατά την τελετή δωρεάς, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από τότε, δίνει μήνυμα ελπίδας σε όλα τα παιδιά στο Μακάρειο και στους γονείς τους.

«Μπορεί να μην γνωρίζω προσωπικά τα παιδιά που δίνουν σήμερα τον δικό τους αγώνα και τους γονείς τους, όμως πραγματικά τα νιώθω και τα καταλαβαίνω. Έκλαψα, πόνεσα, χαμογέλασα. Η ελπίδα υπάρχει. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. 30 χρόνια είμαι εδώ», σημειώνει.

Αναφορικά με τη δωρεά καμπάνας, ανέφερε ότι «η καμπάνα είναι συμβολικό δώρο για τα παιδιά, όταν τελειώσουν τις χημειοθεραπείες τους και βγουν νικητές, κτυπάνε την κεντρική καμπάνα στον Παιδογκολογικό θάλαμο».

«Για μένα τα παιδιά είναι κάθε μέρα νικητές. Για αυτό και το μήνυμα που έχω γράψει στις καμπάνες είναι ‘Κάθε μέρα που περνά είναι και μία νίκη’», πρόσθεσε.

800 παιδιά έχουν νικήσει τον καρκίνο

Ο διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιµατολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Αρχιεπισκόπου Μακάριος Γ’, Δρ Λοΐζου Λοΐζου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Ο Νεόφυτος είναι ένας ήρωας, ένας νικητής του καρκίνου. Νίκησε δύο φορές τη λευχαιμία, πέρασε 10 χρόνια στο Μακάρειο πολύ δύσκολες στιγμές».

«Είμαστε περήφανοι που είναι ένας από τα άλλα 800 περίπου παιδιά στην Κύπρο που έχουν νικήσει τον καρκίνο τα τελευταία 33 χρόνια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Δρ Λοΐζου, «στην Κύπρο από το 1989 που αρχίσαμε την προσπάθεια να πολεμήσουμε τον καρκίνο όλοι μαζί, η πολιτεία, ο λαός, το νοσοκομείο, όλοι οι γιατροί μαζί έχουμε καταφέρει να πετυχαίνουμε ίαση πέραν του 80% για όλα τα παιδιά μαζί, για τις λευχαιμίες πέραν του 86%, για τα λεμφώματα 95% και για τον καρκίνο του θυροειδούς 100%».

«Άρα στην Κύπρο κάνουμε καλή δουλειά. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι γενικά τόσο στο Παιδογκολογικό αλλά και στις άλλες ειδικότητες γίνεται εξαιρετική δουλειά. Έχω αφιερώσει 33 χρόνια της ζωής μου εδώ και γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαίρετοι γιατροί οι οποίοι κάνουν πάρα πολύ δουλειά», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε «θέλουμε να βελτιωνόμαστε, να είμαστε στην αιχμή των εξελίξεων για να μεταφέρουμε ό,τι καλύτερο στα παιδιά μας. Είμαι σίγουρος ότι η νυν ηγεσία και διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου κάνουν ό,τι καλύτερο για να προσφέρουν στα παιδιά μας αυτό που αξίζουν, δηλαδή την καλύτερη δυνατή θεραπεία στη χώρα μας».

Ο καρκίνος είναι ιάσιμος

Ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Χρίστος Μηνά, ανέφερε με τη σειρά του ότι «με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τον Νεόφυτο, έναν πραγματικό νικητή, ήρωα. Πριν από 30 χρόνια πέρασε αυτό το κατώφλι του Μακάρειου. Τον υποδέχθηκε ο Δρ Λοΐζου, ο ιδρυτής της πρότυπης και τριτοβάθμιας μοναδικής Παιδογκολογικής Κλινικής στην Κύπρο από το 1989».

Σημείωσε ότι «μετά από εννέα χρόνια ο Νεόφυτος εξήλθε νικητής και κτύπησε το καμπανάκι της εξόδου. Το σημερινό μήνυμα το οποίο δίνει ο Νεόφυτος είναι ότι ο καρκίνος είναι ιάσιμος. Είναι μια ασθένεια όπως όλες οι άλλες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Πρόσθεσε ότι μπορεί ο παιδικός καρκίνος να είναι σπάνιος, 1-2% όλων των καρκίνων, αλλά ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά από ασθένειες στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Συμβολικά, κάθε μέρα ένα κτύπημα της καμπάνας είναι μία νίκη μέχρι την τελική νίκη που ευχόμαστε και είμαστε δίπλα στα παιδιά σαν Μακάρειο Νοσοκομείο, σαν Παιδογκολογική κλινική, με όλες τις ειδικότητες, μία πολυθεματική ομάδα για ολιστική αντιμετώπιση και νίκη στον παιδικό καρκίνο», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού





Σχετικά Άρθρα