ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτυπάει κόκκινο η ζήτηση ρεύματος

26 Ιουλίου 2023, 08:21

images

Σε πρωτοφανή ύψη αναμένεται ότι θα φτάσει σήμερα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που συνεχίζεται για δέκατη τρίτη ημέρα και τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες διατηρούνται πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά για ακόμα μια μέρα υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο φουλ, ώστε να δώσουν ανάσες δροσιάς στου πολίτες που ταλαιπωρούνται από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε καμίνι, ανεβάζοντας παράλληλα και τη ζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο όλων των χρόνων.

Σε δηλώσεις στη StockWatch η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, Χαρά Κουσιάππα, ανέφερε ότι υπολογίζεται σήμερα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 2 μμ μέχρι και τις 4 μμ, να φτάσει τα 1.260 μεγαβάτ (MW).

Υπογράμμισε ότι μετά την ελαφριά υποχώρηση που παρουσίασε χθες η ζήτηση ενέργειας, σε σχέση με προχθές που παρατηρήθηκε η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων χρόνων, σήμερα θα σημειωθεί νέο ρεκόρ το οποίο θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Υπενθύμισέ ότι προχθές η ζήτηση ανήλθε λίγο μετά τις 2 μμ στα 1243 MW, ενώ κατά διαστήματα έφθασε και στα 1246, σημειώνοντας ρεκόρ ζήτησης για τα τελευταία χρόνια, το οποίο ξεπερνάει το προηγούμενο ψηλότερο, που είχε καταγραφεί στις 5 Αυγούστου του 2021 και έφθανε στα 1239 MW.

Ερωτηθείς σχετικά η κ. Κουσιάππα ενημέρωσε ότι η ανώτερη ζήτηση χθες έφτασε τα 1.996 MW, μεταξύ των ωρών 2-4 μμ, ενώ διευκρίνισε ότι η ημερήσια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε τα 394 ΜW, ενώ η μέση συμβατική παραγωγή έφτασε τα 988 MW.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, η κ. Κουσιάππα επανέλαβε ότι στην ημερήσια πρόβλεψη, συνυπολογίζεται και παραγωγή για σκοπούς εφεδρείας, προκειμένου να καλύπτονται κενά που μπορεί να προκύψουν από μικρές βλάβες ή προβλήματα μικρής έκτασης.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η διαθεσιμότητα που υπάρχει, τόσο από τις συμβατικές, όσο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένης ζήτησης, αν δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, λόγω μεγάλης βλάβης.

Από ΑΠΕ το 35% της ζήτησης

Η εκπρόσωπος του ΔΣΜΚ ανέφερε ακόμα ότι περίπου 35% των αναγκών καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους στη 1:00 μμ, αναφέροντας δε, ότι η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στις 2:00 – 4:00 μμ.

Σε ερώτηση για τη γεωγραφική κατανομή της ζήτησης, η κ. Κουσιάππα ανέφερε ότι το ψηλότερο ποσοστό της ζήτησης καταγράφεται στην επαρχία Λευκωσίας, όπου κυμαίνεται περίπου στο 30%, ενώ αντίστοιχη τιμή παρουσιάζεται και στη Λεμεσό, η οποία συνδυάζει αστική και τουριστική περιοχή.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου μαζί, φτάνουν περίπου στο ποσοστό ζήτησης στη Λευκωσία, ενώ πιο μικρό είναι το ποσοστό στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Φόβος για «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας που έκαναν απαραίτητη τη συνεχή χρήση των κλιματιστικών, έχουν προκαλέσει συγχρόνως τον φόβο και τον τρόμο των απλών πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ιδιαίτερα «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΑΗΚ, που θα κληθούν να πληρώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τώρα που τερματίστηκε και η κρατική χορηγία. Σημειώνεται ότι σε ισχύ παραμένει μόνο, η στήριξη για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για ακόμη 3 μήνες.

Σε δηλώσεις χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι καταγράφεται μείωση στην τιμή του ρεύματος της τάξεως του 8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Στο μεταξύ, με βάση την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αίθριος και θερμός αναμένεται ότι θα είναι και σήμερα ο καιρός, με την θερμοκρασία να ανέρχεται γύρω στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 36 στα δυτικά παράλια, στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Σημειώνεται ότι η μετεωρολογική υπηρεσία ανανέωσε και για σήμερα την κίτρινη προειδοποίηση, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνουμε τις τελευταίες δύο βδομάδες καθιστά τον φετινό Ιούλιο ίσως τον θερμότερο των τελευταίων χρόνων, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά τη διάρκεια με θερμοκρασίες άνω των 40 αλλά και των αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου τις τελευταίες 15 μέρες η μετεωρολογική υπηρεσία βγάζει καθημερινά συνεχώς προειδοποιήσεις, κίτρινες κυρίως, καθώς δύο φορές εξέδωσε και πορτοκαλί. 

Πάντως ο παρατεταμένος καύσωνας αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να υποχωρεί, σπάζοντας μετά από καιρό το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα