ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτίζουν γέφυρες για ΓεΣΥ ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, ΕΝΙΚ

22 September 2019, 09:37

images

Την ετοιμότητά τους σε πνεύμα κατανόησης και μέσα από εντατική διαβούλευση, να εξεύρουν εκείνες τις λύσεις που θα ενισχύουν την εποπτεία και τον έλεγχο του ΓεΣΥ, εξέφρασαν ο οργανισμός ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ), ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος (ΠΙΣ), ο παγκύπριος σύνδεσμος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και η ένωση ιδιωτών ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ).

Κατά την πρώτη συνάντηση ενός νέου κύκλου διαβουλεύσεων, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, με σκοπό την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, τέθηκαν επί τάπητος οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του ιατρικού κόσμου και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ετοιμότητα και η πρόσθεση όλων των μερών, μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου, να εργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να καθοριστούν εκείνες οι δικλείδες, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, του ιατρικού κόσμου, αλλά και του όλου εγχειρήματος.

Σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν «ιδιαίτερα εποικοδομητική», κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθη ειλικρινής διάλογος επί των διάφορων θεμάτων που αφορούν στην ένταξη στο ΓεΣΥ τόσο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, όσο και των ιατρών στην ολότητά τους.

Όπως είπε ο κ. Καδής «όλα τα μέρη δηλώνουν προσηλωμένα στον κοινό στόχο της διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας προς το συμφέρον των ασθενών».

Πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επιφυλαχθεί να μελετήσουν διάφορα θέματα, σημειώνοντας ότι θα γίνουν ομάδες εργασίας και θα υπάρξει συνεργασία, ευελπιστώντας ότι μέσα από τις προσεχείς συναντήσεις που θα λάβουν χώρα, σύντομα να προσπαθήσουν να έρθουν όσο πιο κοντά μπορούν.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές. Και ο διάλογος γίνεται για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να επιτύχουμε μια συμφωνία για ένα σύστημα, που θα ζηλεύει όλη η Ευρώπη», υπέδειξε ο κ. Καδής.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, τόνισε πως η ιατρική κοινότητα έχει ταχθεί να υπηρετήσει τον ασθενή και την κοινωνία γενικότερα και προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα υγείας θα αποτελέσει εργαλείο, ούτως ώστε να εφαρμόσουμε όλες τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, μέσα σε ένα σύστημα το οποίο να είναι ασθενοκεντρικό και να διασφαλίζει την ποιότητα, αλλά και την επιστημονική αξιοπρέπεια.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει θετικό κλίμα, ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι «η θετικότητα του κλίματος είναι δεδομένη μόνο και μόνο από την παρουσία μας εδώ πέρα».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει συνέχεια αυτής της κοινής επιθυμίας, όλων των εμπλεκομένων να συμβάλουν εποικοδομητικά, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα υγείας, που η ιατρική κοινότητα να το αντιμετωπίσει θετικά και με τη δυνατότητα να δίδεται όλη η ευχέρεια στον κάθε γιατρό να υπηρετήσει το ΓεΣΥ.».

Σε σχέση με τις εγγυήσεις που ζητούν για τις αμοιβές των γιατρών, εξέφρασε την άποψη πως αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται, είναι ενότητες και έχουν τεθεί θεμελιώδεις αρχές στις εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας και των νοσηλευτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση και χρειάζεται ορθολογισμός, ώστε να προχωρήσουν μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι ο ΟΑΥ «δεν θέλει νοσοκομεία, που να μην είναι βιώσιμα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, δεν θέλει γιατρούς που να μην είναι ικανοποιημένοι, να μην νιώθουν άνετα και να μην εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια του γιατρού και η σωστή αμοιβή».

Σημειώνεται, ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί και άλλες συναντήσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα