ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίσιμος ο ρόλος της διατροφής στη ζωή θαλασσαιμικών

04 September 2023, 13:44

images

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ζωή των ατόμων που πάσχουν από θαλασσαιμία και άλλες κληρονομικές αναιμίες, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).

Σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει ότι η έλλειψη ολοκληρωμένης έρευνας σε αυτόν τον τομέα έχει καταστήσει δύσκολο για τους γιατρούς να παρέχουν στους ασθενείς ακριβείς διατροφικές συμβουλές και συστάσεις. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η ΔΟΘ, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, έρευνας, ανακοίνωσε την κυκλοφορία την έκδοση της, «Διατροφή για ασθενείς με θαλασσαιμία και πυροσταφυλική κινάση (PKD).

Μέσα από 184 σελίδες, αυτή η πρωτοποριακή έκδοση καλύπτει τις μοναδικές διατροφικές απαιτήσεις των ατόμων που ζουν με αυτές τις διαταραχές. Βασιζόμενος στην εμπειρογνωμοσύνη διακεκριμένων παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων στον τομέα, ο οδηγός προσφέρει στους γιατρούς, τους διαιτολόγους, τους ασθενείς και τους φροντιστές έναν πολύτιμο πόρο για να πλοηγηθούν στις πολυπλοκότητες της διαχείρισης της διατροφής στη θαλασσαιμία και τη PKD.

Σχετικές έρευνες για τις ανάγκες διαφόρων σπάνιων αναιμιών είναι πολύ περιορισμένες, αλλά όλες μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της υπερφόρτωσης σιδήρου μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, η πυροσταφυλική κινάση επιλέχθηκε ως παράδειγμα αυτών των αναιμιών με στόχο τη διερεύνηση οποιασδήποτε έρευνας που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση για τη διατύπωση οδηγιών για διατροφικές συμβουλές.

Σύμφωνα με την Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου, εκτελεστική διευθύντρια της ΔΟΘ, η έκδοση καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην έρευνα που επικεντρώνεται στη διατροφή για άτομα που ζουν με θαλασσαιμία και PKD.

«Παρέχοντας τεκμηριωμένες γνώσεις και συστάσεις, ελπίζουμε να ενδυναμώσουμε τους γιατρούς και τα άτομα με τις γνώσεις που χρειάζονται για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις μέσω ενημερωμένων διατροφικών επιλογών», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα