ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κραυγή απόγνωσης διασωστών πληρώματος ασθενοφόρων

21 September 2023, 11:44

images

Την κραυγή απόγνωσης των διασωστών ασθενοφόρων, μετέφεραν σήμερα στην επιτροπή υγείας της βουλής, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι δεν καταχωρήθηκε ακόμη επαγγελματικό μητρώο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κλίμακα Α2 και στο μισθό των €1200.

Ο Μιχάλης Αρέστη, διασώστης στο πλήρωμα ασθενοφόρων, δήλωσε ότι ο θεσμός του διασώστη υπάρχει από το 2011 και δεν καταχωρήθηκε ακόμη το μητρώο.

«Δεν έχουμε νομική υπόσταση. Μείναμε εγκλωβισμένοι στο νομοσχέδιο των ασθενοφόρων», τόνισε επισημαίνοντας ότι είχαν ζητήσει να δουν ξεχωριστά τα κόμματα.

Όπως είπε, «στις 22 Ιουλίου συναντηθήκαμε με την κ. Κανάρη και ζητήσαμε να βγει το θέμα του μητρώου των διασώσεων και να έρθει στη Βουλή μόνο του σαν ανεξάρτητος κανονισμός».

Μετά, συνέχισε, «ενημερωθήκαμε ότι το νομοσχέδιο κόλλησε στο Υπ. Οικονομικών, ότι δεν ήρθε για ψήφιση και έτσι μένει πίσω και το θέμα του μητρώου μας».

«Αυτό που ζητάμε από εσάς είναι να κάνετε παράκληση όπως έρθει το μητρώο από μόνο του για ψήφιση», τόνισε .

«Νιώθουμε ότι είμαστε παραμελημένο σώμα. Είμαστε στην κλίμακα Α2 και ο μισθός μας είναι €1200», σημείωσε.

«Σαν πατέρας με 2 παιδιά περνάω πάρα πολύ δύσκολα. Όλοι οι διασώστες περνάμε δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε σύνδεσμο για να αλλάξουν τα πράγματα. Είμαστε οι πιο εκπαιδευμένοι στην Ευρώπη και ταυτόχρονα οι πιο χαμηλόμισθοι», υπογράμμισε.

«Νιώθουμε ότι δεν έχουμε αναγνώριση από το κράτος», πρόσθεσε αναφέροντας ότι με τη δημιουργία του μητρώου, η κλίμακά τους θα ανέλθει στην Α5.

«Μόνο €200 χιλ. τον χρόνο θα είναι περισσότερα στο κράτος αν ανεβούμε στη κλίμακα Α5», υπέδειξε.

«Οι οικογένειες μας δεν μας βλέπουν. Εγώ υποσχέθηκα στον γιο μου ότι σε 2 χρόνια να παραιτηθώ και αν παραιτηθώ θα παραιτηθούν και άλλοι γιατί τους κρατάω», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι υπέδειξε στα υπόλοιπα μέλη «να μην πάμε σε μέτρα γιατί κάνουμε λειτούργημα».

Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, «θα καταρρεύσει το σύστημα αν προχωρήσουμε σε μέτρα», ζητώντας τη στήριξη του κράτους.

Όπως ανέφερε ο διασώστης, η μόνη μας έννοια όταν ζητήσαμε να δούμε όλα τα κόμματα ήταν αν θα έχουμε χρήματα να βάλουμε βενζίνη για να έρθουμε».

Η κ. Κανάρη εισηγήθηκε όπως μας δοθεί και μας έδωσε το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών και την ευχαριστούμε», είπε.

Στέλλουν επιστολή στην Κανάρη

Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα στείλει επιστολή για νομική κατοχύρωση του κλάδου των διασωστών, ούτως ώστε το μητρώο του να διαχωριστεί από το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και το θέμα να συζητηθεί ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί αυτεπάγγελτα η αναβάθμιση των διασωστών από την κλίμακα Α2 στην Α5 με νόμιμο τρόπο.

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι στη συνάντηση τέθηκαν εκ νέου ζητήματα για το εργασιακό καθεστώς των διασωστών και των πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς και άλλες πτυχές της επαγγελματικής τους ζωής. «Υπάρχουν ήδη ενώπιον της Επιτροπής δύο αυτεπάγγελτα θέματα κατατεθειμένα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι οι διασώστες, ενώ προσφέρουν τα μέγιστα, πληρώνονται με τον τελευταίο μισθό που παίρνει ένας κρατικός υπάλληλος. «Οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αλλαγή της μισθολογικής τους κλίμακας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είπε ότι στη συνάντηση ακούστηκε η κραυγή αγωνίας των διασωστών για την κατοχύρωση του επαγγέλματός τους. Ακόμη, σημείωσε ότι οι διασώστες πρέπει να στηριχθούν άμεσα, προσθέτοντας ότι την επόμενη Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, για να προωθηθούν τα αιτήματά τους το συντομότερο. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα