ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κραυγή απόγνωσης ασθενών με παθήσεις ήπατος - Χάνονται ανθρώπινες ζωές

09 Φεβρουαρίου 2024, 06:02

images

Ασθενείς ενός κατώτερου συστήματος υγείας, το οποίο αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην αμεσότητα των αναγκών που υπάρχουν για τα άτομα με ηπατικές παθήσεις, νιώθουν οι πάσχοντες, με τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιαννούλα Κουλλά, μιλώντας στο YgeiaWatch, εκφράζει την απελπισία της, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ιατροί με ειδίκευση στην ηπατολογία, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, να βλέπουν ηπατικούς ασθενείς να πεθαίνουν, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα.

Όπως σημείωσε η κ. Κουλλά, «παλαιότερα , το κράτος διατηρούσε συμφωνία με άλλες χώρες, ώστε όταν κάποιος προχωρούσε σε μεταμόσχευση στο εξωτερικό, να παρακολουθείτο από ειδικό ιατρό που ερχόταν στην Κύπρο για την παρακολούθηση του ασθενή», κάτι το οποίο δεν υφίσταται σήμερα.

Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς εξυπηρετούνται από παθολόγους του συστήματος, με ειδικό ενδιαφέρον στην ηπατολογία ή γαστρεντολόγους.

«Πάνε στο εξωτερικό οι ασθενείς για μεταμόσχευση και έρχονται πίσω και δεν υπάρχει ειδικός ιατρός να παρακολουθεί την εξέλιξή τους και το αν έχουν επιπλοκές», αναφέρει.

Υποδεικνύει ότι η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για εξέταση, την στιγμή που ο οργανισμός ενός ηπατικού ασθενή είναι εξασθενημένος, εγκυμονεί κινδύνους, αφού καθίστανται πιο ευάλωτοι στην πρόσληψη ασθενειών από ενδονοσοκομειακά μικρόβια.

«Με αγωνία αναμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ακούσθηκαν και οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Τι περιμένουν να γίνει; Πόσα χρόνια να μας κοροϊδεύουν; Ένα γιατρό ζητάμε για να μην χαθούν άλλες ζωές», τονίζει.

Μετά από προσπάθειες χρόνων, λήφθηκε πολιτική απόφαση και ο ΟΚΥΠΥ προχώρησε στην προκήρυξη δύο θέσεων, για παθολόγους και γαστρεντερολόγους με ειδικό ενδιαφέρον ή/και εμπειρία στην ηπατολογία/μεταμοσχευση ήπατος.

Εντούτοις, κατά την Πρόεδρο του «Προμηθέα», μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία ενημέρωση και η ίδια διερωτάται κατά πόσο δόθηκαν ή όχι ελκυστικά κίνητρα, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για πλήρωση των θέσεων.

«Υπάρχουν εξαιρετικοί Κύπριοι γιατροί στο εξωτερικό που μπορεί να ενδιαφέρονταν αν αυτά που τους πρόσφερε ο ΟΚΥπΥ ήταν ελκυστικά, σημειώνει.

«Είμαστε τόσο πληγωμένοι και στεναχωρημένοι που χάνουμε τους ανθρώπους μας, τους φίλους μας λόγω της κωλυσιεργίας των αρμοδίων. Είμαστε ασθενείς ενός κατώτερου συστήματος υγείας. Οι ηπατικοί ασθενείς πεθαίνουν και κανείς δεν κάνει τίποτα», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον στις προκηρύξεις

Ερωτηθείς από το YgeiaWatch, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Πάμπος Παπαδόπουλος, υπενθύμισε ότι οι οργανωμένοι ασθενείς είχαν φέρει το αίτημα για πρόσληψη ειδικών ιατρών στην ηπατολογία, επί εποχής Μιχάλη Χατζηπαντέλλα στο Υπουργείο Υγείας αλλά και μέσω της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων πολύ πιο πριν.

«Μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε σε προκήρυξη των θέσεων, αλλά με βάση την τελευταία ενημέρωση της ΟΣΑΚ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες υπογραφής συμφωνιών με δύο κέντρα του εξωτερικού. Το ένα από τα δύο, έχει σταματήσει να βλέπει ενήλικους ασθενείς, άρα τώρα μπήκαν ξανά στη διαδικασία εξεύρεσης δεύτερου κέντρου για ενήλικες», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις δύο θέσεις έχει λήξει και η επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγησή τους.

Η ιατρική παρακολούθηση αυξάνει ποιότητα ζωής

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, ο οποίος έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, σε ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνει ότι είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση :

1. Αυξάνει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών

2. Μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος

3. Περιορίζει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σε αλλά ζωτικά όργανα του οργανισμού

Πολύ σημαντική είναι επίσης η λειτουργία εξειδικευμένων δομών για νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών, προσθέτει.

«Σήμερα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη νοσηλείας, οι ασθενείς μας νοσηλεύονται σε παθολογικούς θαλάμους, κάτι που αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης», σημειώνει.

Τέτοιου είδους λοιμώξεις σε μεταμοσχευμένους ασθενείς , τονίζει, αυξάνουν την νοσηρότητα λόγω ανοσοκαταστολής και βεβαρημένου ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο ακόμα και η ίδια τους η ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, λύσεις υπάρχουν και έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ οργανωμένων ασθενών, ΟΚΥπΥ και Υπουργείου Υγείας. «Λύσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε επίπεδο πρακτικών από τον Απρίλιο του 2023, αλλά επι της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει.

Σημειώνει πως μεταξύ άλλων έχει αποφασιστεί :

1. Η «επέκταση» της μεταμοσχευτικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος

2. Η πρόσληψη δύο γιατρών με υποειδίκευση στην μεταμοσχευτική ηπατολογία, ή γιατρών παθολόγων η γαστρεντερολόγων που να ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν !

«Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, ο ΟΚΥπΥ προκήρυξε τις θέσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, με την δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζεται ειδικότητα ηπατολογίας στην Κύπρο, λες και το πρόβλημα μας είναι νομικό», καταλήγει.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα