ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer

02 Μαΐου 2024, 06:30

images

Έσοδα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αύξησαν τις προοπτικές κερδών για ολόκληρο το έτος ανακοίνωσε η Pfizer, επωφελούμενη από το ευρύ πρόγραμμα περικοπής κόστους και τις ισχυρές πωλήσεις των προϊόντων πλην Covid.

Η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη 2,15 έως 2,35 δολ. ανά μετοχή για το οικονομικό έτος, έναντι της προηγούμενης καθοδήγησης για 2,05 έως 2,25 δολάρια.

Η φαρμακευτική διατήρησε την προηγούμενη πρόβλεψή της για έσοδα 58,5 έως 61,5 δισ. δολαρίων, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι η νέα καθοδήγηση για τα κέρδη οφείλεται στην «εμπιστοσύνη» στις δραστηριότητές του και στην ικανότητά του να μειώσει το κόστος. Διευκρίνισε ότι θα επιτύχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Pfizer προσπαθεί να διατηρήσει τις θέσεις της και να ανακτήσει δυνάμεις μετά τη ραγδαία πτώση των προϊόντων κατά της Covid. Η ζήτηση γι' αυτά έχει βυθιστεί σε νέα χαμηλά. Καθώς τα έσοδα υποχωρούν, η εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει την αξία της και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω περικοπών κόστους αλλά και έμφασης στις αντικαρκινικές θεραπείες, μετά και την εξαγορά της αμερικανικής Seagen πέρυσι, ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για το πρώτο τρίμηνο η Pfizer ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 82 σεντ ανά μετοχή και έσοδα 14,88 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων για 14,01 δισ. δολ.

Πρόκειται για έσοδα μειωμένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων στα προϊόντα Covid.

Επίσης, σημείωσε καθαρά κέρδη 3,12 δισ. δολαρίων, ή 55 σεντς ανά μετοχή, έναντι 5,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 97 σεντς ανά μετοχή κατά την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.

Οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν περίπου 40% το 2023 και 11% φέτος, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού εξαερώθηκε, προκαλώντας δραματική μείωση στις προβλέψεις εσόδων για ολόκληρο το έτος. Στην απογοήτευση προστέθηκε και η αποτυχία που σημείωσε τόσο το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του RSV όσο και το νέο χάπι αδυνατίσματος που λάνσαρε.

Σχετικά Άρθρα