ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κόστος ζωής, κλίμα, περιβάλλον στις top προκλήσεις για κύπριους

28 Νοεμβρίου 2023, 12:10

images

Η αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, αποτελούν τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σύμφωνα με τους κύπριους ερωτηθέντες στην έκτη έρευνα της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το κλίμα.

Την ίδια ώρα, τα δύο τρίτα των κύπριων ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μπορεί να συντελεστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και οι ανισότητες.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική αποζημίωση στις πληγείσες χώρες για την κλιματική αλλαγή στην οποία δεν συνέβαλαν οι ίδιες.

Πάνω από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα δέχονταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για να βοηθήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες να προσαρμοστούν στις πολιτικές που συνδέονται με το κλίμα.

Ταυτόχρονα, πάνω από τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι θα δέχονταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για να βοηθήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες να προσαρμοστούν στις πολιτικές που συνδέονται με το κλίμα.

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, μετά από άλλη μία δύσκολη χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε όχι μόνο από τον πληθωρισμό, αλλά και από πρωτοφανή κύματα καύσωνα και ξηρασίας, οι κύπριοι ερωτηθέντες συνειδητοποιούν πλέον πιο έντονα τον βαθύ αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στην Κύπρο και παγκοσμίως.

Η αύξηση του κόστους ζωής θεωρείται η κορυφαία πρόκληση για τους Κύπριους, καθώς το 68% των ερωτηθέντων την κατατάσσουν μεταξύ των τριών σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας, ποσοστό που κυμαίνεται στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.

Ωστόσο, το ποσοστό δεν απέχει όσους θεωρούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ως σοβαρό πρόβλημα, που ανέρχονται στο 53% των ερωτηθέντων και 3 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ζητείται δίκαιη μετάβαση στη χώρα και στα κράτη με χαμηλό εθνικό εισόδημα

Το οικονομικό κόστος και οι επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τους ατομικούς προϋπολογισμούς, πλήττοντας κυρίως τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Δεδομένου ότι οι οικονομικές ανισότητες κατατάσσονται ως η τέταρτη σημαντικότερη πρόκληση από τους ερωτηθέντες, μετά τον πληθωρισμό, τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, και τη μετανάστευση, οι περισσότεροι Κύπριοι ζητούν τη θέσπιση δίκαιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Το 67% (πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ) δηλώνει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να συντελεστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανισότητες.

Μάλιστα, το 62% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτήν τη δίκαιη κλιματική μετάβαση – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (38%).

Όσον αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης των αναπτυσσόμενων χωρών και της στήριξής τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 2023 για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι (COP28)– οι περισσότεροι κύπριοι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της επέκτασης της βοήθειας και πέραν των συνόρων της χώρας τους ώστε να στηριχθούν οι χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και να υπάρξει παγκοσμίως δίκαιη μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο και ανθεκτικό μέλλον.

Το 61% των ερωτηθέντων, ποσοστό που προσεγγίζει τον μέσο όρο της ΕΕ (60%), συμφωνούν με την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά τις πληγείσες χώρες για να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Φόροι για τη στήριξη της δίκαιης μετάβασης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των κύπριων ερωτηθέντων (70%, 11 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ – 59%) θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της πράσινης μετάβασης. Το 54% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 1-2% υψηλότερο φόρο εισοδήματος και το 16% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 5-10% υψηλότερο φόρο εισοδήματος.

Οι περισσότεροι κύπριοι ερωτηθέντες τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής και άλλου είδους φόρων σχετικών το κλίμα. Παραδείγματος χάρη, το 84% δηλώνει υπέρ της μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής για τα ορυκτά καύσιμα και της κατάργησης των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών τόσο για τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών όσο και για άλλους κλάδους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης

«Η τελευταία έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα υπογραμμίζει τη βαθιά συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής από τους Κύπριους και την αποφασιστικότητά τους να την αντιμετωπίσουν δυναμικά», σημείωσε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακουρής.

«Οι Κύπριοι αναγνωρίζουν ότι η επιτυχής μετάβαση σε έναν κλιματικά ουδέτερο κόσμο είναι αλληλένδετη με την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα τους και παγκοσμίως», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να στηρίξουμε μια δίκαιη μετάβαση που δεν θα αφήσει κανέναν στον περιθώριο. Η αλληλεγγύη και τα πρακτικά μέτρα έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».

Η Έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα

Η έκτη ετήσια έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα, αποτελεί μια ενδελεχή αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή.

Η έκτη έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγοράς BVA και έχει σκοπό να τροφοδοτήσει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις συμπεριφορές και τις προσδοκίες για την κλιματική δράση.

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 7 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 ερωτηθέντες από αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω σε κάθε μία από τις 35 συμμετέχουσες χώρες (ΕΕ των 27, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Από το 2018, η έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα, παρέχει διαφωτιστικές πληροφορίες για τις απόψεις των πολιτών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η ΕΤΕπ, όπως σημειώνεται, είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος πολυμερής χρηματοδότης έργων για την κλιματική δράση στον κόσμο.


Μ.Χ.

Σχετικά Άρθρα