ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kορωνοιός: Σύσκεψη για αποφάσεις ενόψει Φθινοπώρου

18 Αυγούστου 2023, 13:01

images

Σύσκεψη για αξιολόγηση των νέων δεδομένων σε σχέση με τον κορωνοϊό και λήψη αποφάσεων ενόψει φθινοπώρου, θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή όλων των αρμοδίων από τις διακοπές του καλοκαιριού, δήλωσε η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός της Γρίπης, γριπώδεις συνδρομές και RSV, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως η δραστηριότητά τους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κρίνεται χαμηλή.

Δεν προκαλεί ανησυχία η Eris

Όσον αφορά την νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Eris, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο, η κ. Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, έκανε λόγο για παραλλαγή χαμηλού ρίσκου, εξηγώντας ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχει κοινοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία».

Ερωτηθείσα αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το Φθινόπωρο, ενόψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως εκείνο που έχει διαπιστωθεί σε άλλες χώρες είναι η ταχεία μετάδοση αυτού του στελέχους, για να σημειώσει πως αυτό αναμένεται να ακολουθήσει και στην Κύπρο.

Εξήγησε πως το ECDC «δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτή την παραλλαγή της Covid», προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι ναι μεν θα επικρατήσει, δηλαδή θα είναι το στέλεχος που θα βρίσκουμε πιο συχνά μεταξύ των θετικών κρουσμάτων, δεν φαίνεται όμως να αλλάζει η κλινική εικόνα ή να έχουμε ιδιαίτερη επιβάρυνση στην κλινική συμπτωματολογία».

H κ. Κωνσταντίνου σημείωσε επίσης, ότι καταγράφεται σταθερότητα στον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημειώνοται κατά μέσο όρο περίπου χίλια νέα περιστατικά την εβδομάδα.

Καταγραφή τάσης αντί δειγματοληπτικών ελέγχων

Η κ. Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι με τη λήξη της πανδημίας το Υπουργείο Υγείας δεν διενεργεί πλέον τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ωστόσο, σημείωσε ότι παρακολουθεί κάποιους δείκτες και κάποια νούμερα, ώστε να γνωρίζει την τάση.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου το Υπουργείο Υγείας παίρνει στοιχεία από περιστατικά που θα εντοπιστούν μετά από επίσκεψη σε νοσοκομεία ή γηριατρεία, αφού στην Κύπρο έχουν διατηρηθεί τα βασικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως η χρήση μάσκας και το αρνητικό rapid test 72 ωρών σε νοσοκομεία, στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές.

Σημειώνεται ότι σήμερα τo απογευμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα δεδομένα από τα νέα θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν στην εβδομάδα 11 με 17 Αυγούστου 2023.

Νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την εβδομάδα 4 μέχρι 10 Αυγούστου του 2023 υπήρξαν 28 νέες εισαγωγές, ενώ μια εβδομάδα προηγουμένων είχαν καταγραφεί 49 νέες εισαγωγές.

Εξάλλου, οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την εβδομάδα 4 μέχρι 10 Αυγούστου του 2023 ήταν μηδενικές.

Σχετικά Άρθρα