ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός στις γάτες: Αναμένουν Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για προμήθεια φαρμάκων

13 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Την επιβεβαίωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αναμένει το Υπουργείο Υγείας για να διευθετηθεί η προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας για τις γάτες.

Η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, αναφέρει ότι στις 5 Απριλίου 2023, ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών απέστειλε αίτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με το οποίο ζητούσε ενδεχόμενη διαθεσιμότητα αποθέματος τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου “SARS-CoV-2” (Antigen Rapid Test “SARS-CoV-2”) και 100 φαρμακευτικών σκευασμάτων “Mulnupiravir” και “Remdesivir”, τα οποία επίκειται να λήξουν και αναμένεται να μη χρησιμοποιηθούν για τους ανθρώπους και που θα μπορούσαν αυτά να διατεθούν για τον πληθυσμό των αδέσποτων γατιών κατά του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας (Feline lnfectious Peritonitis-FIP).

Προσθέτει ότι στις 10 Απριλίου 2023, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας απάντησαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 που είναι διαθέσιμα, δεν ανιχνεύουν τον ιό που προκαλεί τη συγκεκριμένη νόσο στις γάτες. 

Σχετικά με το αίτημα για διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι Ιατρικές Υπηρεσίες σημείωσαν ότι θα επικοινωνήσουν από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, για όποιες περαιτέρω ενέργειες είναι αναγκαίες επί τούτου.

Η κ. Κανάρη σημειώνει ότι η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών ενημέρωσε τον Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στις 7 Απριλίου 2023, ότι το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να παραχωρήσει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες “Mulnupiravir (MSD) Lagevrio” για 100 γάτους, αξίας €45.000 με ημερομηνία λήξης 12/2023 και “Remdesivir” (συνδυασμένη θεραπεία) για 25 γάτους, αξίας €15.000 με ημερομηνία λήξης 04/2025.

«Οι πιο πάνω ανάγκες καθορίστηκαν κατόπιν επικοινωνίας με τον κτηνίατρο δόκτορα Δημήτρη Επαμεινώντα εκ μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Φαρμακευτικούς Λειτουργούς της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών και ενημερώθηκαν ότι τα πιο πάνω σκευάσματα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν με την καταβολή του ποσού των €60.000 από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προς το Υπουργείο Υγείας», εξηγεί.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κ. Κανάρη, στο παρόν στάδιο αναμένεται η επιβεβαίωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για να διευθετηθεί η προμήθεια των σκευασμάτων.

Ο.Σ.



 

Σχετικά Άρθρα