ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοίος: Εξαπλώνεται και στην Κύπρο η παραλλαγή «Eris»

17 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την νέα υποπαραλλαγή EG.5.1. (Eris) του στελέχους Όμικρον, του SARS-CoV-2, της οποίας η εξάπλωση προβληματίζει τις Υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η υποπαραλλαγή παρουσιάζει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Η υποπαραλλαγή EG.5 είχε βρεθεί σε περισσότερες από 51 χώρες από τις 8 Αυγούστου ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων EG.5 εντοπίστηκε στην Κίνα, και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πρόκειται για την πιο κοινή και ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή του COVID-19 στις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 17% των σημερινών περιπτώσεων COVID-19.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει και στην Κύπρο έξαρση των κρουσμάτων που οφείλεται μάλλον στην παραλλαγή Eris. 

«Ίσως το ότι βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται να οφείλεται σε αυτή την μετάλλαξη, η οποία πάλι είναι Όμικρον. Επομένως θα νοσήσουν αρκετοί μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία έναντι αυτής και ίσως, θα έχουμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων αργότερα το φθινόπωρο, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Δεν φάνηκε να αυξάνεται η θνητότητα ή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από αυτή τη νέα υποπαραλλαγή, προσθέτει η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Δρ. Μαρία Κολιού. 

«Επομένως η κλινική εικόνα δεν φαίνεται να είναι βαρύτερη από προηγούμενες παραλλαγές, εκτός του ότι είναι και υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία γενικά χαρακτηριζόταν από ήπια κλινική εικόνα. Από προηγούμενές εμπειρίες που έχουμε με τις νέες παραλλαγές του ιού, στην αρχή σημειώνεται ένα κύμα και στη συνέχεια πάλι μειώνονται τα κρούσματα» είπε.

Πάνω από 1000 κρούσματα τις τελευταίες βδομάδες

Από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε και τα δύο προηγούμενα χρόνια κατά του καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στον συγχρωτισμό των πολιτών, λόγω των διακοπών.

Η Νοσηλευτική Λειτουργός στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, Δέσπω Κωνσταντίνου δήλωσε στο YgeiaWatch ότι τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων είναι περισσότερα από 1000. 

«Η υποπαραλλαγή ‘’Eris’’ φαίνεται ότι θα επικρατήσει παγκοσμίως, αφού όπως βλέπουμε στην Ελλάδα είναι στο 11% και στην Ευρώπη γύρω στο 10% και στη Κύπρο, όπου πρόσφατα αξιολογήθηκε και έχουν εντοπιστεί περιστατικά, είναι γύρω στο 5%», είπε η κ. Κωνσταντίνου. 

«Φαίνεται πως η υποπαραλλαγή έχει αρκετά υψηλή μεταδοτικότητα» πρόσθεσε.

Η κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα ατομικής προστασίας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός. 

«Να μην ξεχνάμε την καλή υγιεινή των χεριών και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπου απαιτείται. Ιδιαίτερα όταν είμαστε άρρωστοι, καλύτερα  να περιοριζόμαστε. Προσοχή επίσης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να έχουμε διαφορετική ‘’συμπεριφορά’’ του ιού σε κάθε άτομο», υπέδειξε.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η «Eris»

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Φτάρνισμα
  • Κόπωση
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός (εάν εμφανιστεί διαρκεί 1-2 μέρες)

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπο Χαριλάου, στα νοσηλευτήρια αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 35 ασθενείς.

«Δεν υπήρξε αύξηση στις εισαγωγές λόγω κορωνοιού τις τελευταίες ημέρες. Η συμπτωματολογία της υποπαραλλαγής ‘’Eris’’ είναι πιο ήπια για αυτό τον λόγο δεν έχουμε βαριά περιστατικά», σημείωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα