ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Επίκληση στην ατομική υπευθυνότητα έκανε με διάγγελμα ο Τζόνσον

23 September 2020, 07:00

images

«Ποτέ πριν το συλλογικό μας πεπρωμένο και η συλλογική μας υγεία δεν εξαρτώνταν τόσο ολοκληρωτικά από την ατομική συμπεριφορά του καθενός», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα του το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, εξηγώντας γιατί νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία.

Έκανε επίκληση στην κοινή λογική των πολιτών, προσθέτοντας ότι απαιτείται πειθαρχία, αποφασιστικότητα και πνεύμα συλλογικότητας για να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη πρόσκληση που ο ίδιος έχει δει στο βίο του.

Προειδοποίησε ότι αν κάποιοι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες με αποτέλεσμα να μην ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται να επιβάλει ακόμα αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποτραπούν θάνατοι και ο κορεσμός του συστήματος υγείας.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι ο ίδιος είναι «πνευματικά» διστακτικός ως προς την επιβολή περιορισμών, αλλά τόνισε ότι υπαγορεύονται από τους προσεχείς «αναμφισβήτητα δύσκολους» μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα την άνοιξη όχι μόνο λόγω πιθανού εμβολίου αλλά και λόγω της δυνατότητας μαζικότερων διαγνωστικών τεστ.

Σε διαγγέλματα προέβησαν και οι Πρωθυπουργοί των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που ανακοίνωσαν δικά τους μέτρα με διαφοροποιήσεις.

Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι τα μέτρα δεν ήταν εύκολο να αποφασιστούν αλλά είναι αναγκαία.

Στη Σκωτία τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπροσθέτως από την Αγγλία την απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια, ενώ ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης στις 10 τη νύχτα, ευρύτερη υποχρεωτική χρήση μάσκας και εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατό.

«Ας συνεχίσουμε, ας προσπαθούμε να συνεχίσουμε να χαμογελάμε, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να συνεχίσουμε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Να είστε δυνατοί, να είστε ευγενικοί και ας συνεχίσουμε να ενεργούμε με αγάπη και αλληλεγγύη», κατέληξε η Νίκολα Στέρτζιον.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα